logo

Cristina Țărnă: Crearea comisiei de preselectare a procurorului general este neconstituțională


https://www.ipn.md/index.php/ro/cristina-tarna-crearea-comisiei-de-preselectare-a-procurorului-general-7967_1069067.html

Fosta vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție Cristina Țărnă este de părere că crearea comisiei care va selecta cel puțin doi candidați la funcția de procuror general pentru a fi propuse Consiliului Superior al Procurorilor este neconstituțională pentru că nu este prevăzută în legea supremă. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Potrivit ei, CSP nu este tocmai bine aliniat cu ideile guvernării, președintele țării are mai puțină reprezentativitate în cadrul Guvernului și atunci se crează o comisie extra-CSP care are drept scop de a limita discreția CSP în a desfășura acest concurs. „Or, tot sensul de a pune în Constituție faptul că CSP face această alegere este pentru a le permite procurorilor să se autoguverneze. Le-au pus criterii de profesionalism, integritate, le-au încredințat aceste atribuții, nu avea decât CSP să o facă. Creând această comisie neprevăzută de Constituție în care procurorul, în general, nici nu miroase a procuror, noi, de facto, luăm prerogativa de autoguvernare”, a afirmat Cristina Țărnă. În opinia ei, această comisie, de facto, înlocuiește CSP.

Fostul secratar de stat la Ministerul Justiției Nicolae Eșanu susține că nici Consiliul Superior al Procurorilor, nici Consiliul Superior al Magistraturii nu sunt organe care să autoguverneze sistemul. „Interesul societății este mai sus. Da, sunt organe care trebuie să adopte decizii în aceste domenii, dar nu să autoguverneze sistemul”, a declarat Nicolae Eșanu. Fostul secretar de stat este de părere că din actualii pretendeți care și-au înaintat candidaturile sunt persoane care pot fi alese drept procuror general.

Ministerul Justiției a anunțat că a recepționat 20 de dosare pentru concursul de ocupare a funcției de procuror general. Este vorba despre: Anatolie Istrate, Ilie Rotaru, Alexandr Stoianoglo, Maxim Gropa, Veaceslav Soltan, Eduard Bulat, Ruslan Cașu, Ruslan Popov, Alexandru Rața, Vsevolod Ivanov, Serghei Perju, Tudor Andronic, Ion Vicol, Artur Lupașco, Vladimir Adam, Gheorghe Malic, Vladislav Gribincea, Ștefan Gligor, Oleg Crîșmaru și Octavian Bodareu.