logo

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Sfântul Nicolae de stil vechi


https://www.ipn.md/index.php/ro/crestinii-ortodocsi-sarbatoresc-astazi-sfantul-nicolae-de-stil-vechi-7967_1094141.html

Sfântul Ierarh Nicolae supranumit „Făcătorul de Minuni” este grabnic ajutător al nevoilor oamenilor, iar toate rugăciunile înălțate de către El nu întârzie a fi ascultate. Sfântul Ierarh a trăit în veacul al patrulea și a rămas în istoria și tradiția Bisericii ca un Ierarh bun, blând, dar, în același timp, un Ierarh dur, exigent și corect, a precizat pentru IPN arhidiaconul Constantin Olariu, consilier comunicare, media și relații publice la Mitropolia Basarabiei.

Potrivit preotului, Sfântul Nicolae este un sfânt foarte iubit de către creștinii ortodocși, dar și de către toată creștinătatea. Creștinii ortodocși poartă o cinste deosebită Ierarhului Nicolae, de aceea în cultura românească foarte mulți au numele Lui. Tradițiile de Sfântul Ierarh Nicolae sunt nenumărate în spațiul românesc și acestea plecând de la faptul că Ierarhul este o personalitate istorică ce marchează începutul sărbătorilor de iarnă. Din acest moment în cadrul bisericilor încep a se cânta colinde, iar în unele părți ale Republicii Moldova și României colindătorii se strâng la diferite case și încep a repeta colinde și obiceiuri de Crăciun și de Anul Nou.

La fel există și o tradiție implementată în mentalitatea poporului român că în noaptea de 18 spre 19 decembrie Sfântul Ierarh aduce daruri, jucării, dulciuri copiilor. Această tradiție se trage din viața Sfântului Ierarh. „Aflând că în cetatea sa trăiesc trei fecioare care urmează a fi vândute de tatăl lor ca să scape de sărăcie, Ierarhul într-una de seri aruncă pe geamul casei trei pungi de galbeni pentru ca tatăl lor să aibă zestre pentru a le mărita. Aceste pungi de galbeni au nimerit în încălțămintea fecioarelor și de aceea se păstrează până astăzi tradiția că Ierarhul Nicolae noaptea vine și pune daruri în încălțămintea copiilor, dar și a celor maturi, deoarece cu toții așteptăm o mică atenție de la Sfântul Ierarh Nicolae”, a explicat Constantin Olariu.

Această dărnicie este remarcată de asemenea în tradiția populară prin denumirea de „bunic” și „bunică”. „Cuvântul „bunic” sau „bunel” vine de la bunul Nicolae, căci cu toții știm că bunicii noștri de fiecare dată când se duc în vizită la nepoți sau îi primesc pe aceștia le oferă câte un mic dar”, a spus preotul.

Arhidiaconul a subliniat că sărbătoarea Sfântul Ierarh Nicolae este o sărbătoare a odihnei și a bucuriei, o sărbătoare a familiei, iar Biserica ca și la alte sărbători încurajează creștinii să se unească împreună la masă, să facă fapte de milostenie nu numai între rudenii și prietenii, dar și celor care au nevoie de ajutor. „Minunile sale sunt neîncetate și prin rugăciunile noastre către Sfântul Nicolae dobândim întotdeauna daruri binecuvântate de la Dumnezeu.”

Sfântul Ierarh Nicolae există și în conștiința altor popoare, cum ar fi Germania, Franța, Spania, Portugalia, Italia.