logo

Creștinii ortodocși intră în Postul Sfintei Marii


https://www.ipn.md/index.php/ro/crestinii-ortodocsi-intra-in-postul-sfintei-marii-7967_1106481.html

Creștinii ortodocși, care se conduc de calendarul vechi (iulian), intră de astăzi în Postul Adormirii Maicii Domnului, numit în popor și Postul Sfintei Marii. Prin acest post este cinstită perioada pe care Fecioara Maria a petrecut-o înainte de Adormire în rugăciune, transmite IPN.

Postul Sfintei Marii este ca durată relativ scurt, dar ca asprime este asemeni Postului Mare al Sfintelor Paști. Are dată fixă și durează două săptămâni, de pe 14 august până pe 28 august, și este premergător sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, praznic numit în popor Sfânta Marie Mare.

Postul Sfintei Marii este strict, iar dezlegare la pește, untdelemn și vin este doar la un singur praznic, pe 19 august, când este sărbătorită Schimbarea la față a Mântuitorului, indiferent în ce zi cade această sărbătoare. În rest, în zilele de luni, miercuri și vineri creștinii care postesc vor avea voie doar să ajuneze fără untdelemn, iar în zilele de marți, joi, sâmbătă și duminică vor avea dezlegare la untdelemn. În zilele de ajunare să mănâncă hrană fiartă uscată.

Biserica le dezleagă postul copiilor, gravidelor, persoanelor bolnave în măsura în care să-și mențină puterile și sănătatea trupului. La fel, creștinii sunt îndemnați să se abțină de la petreceri, să frecventeze slujbele și să se împărtășească cu sfintele daruri. Enoriașii se pot împărtăși din prima duminică, în ajun mergând la spovedanie.

Maicii Domnului i s-au consacrat patru sărbători mari împărătești. Cea mai semnificativă marchează trecerea din această viață. Potrivit canoanelor bisericești, Maica Domnului a fost luată de către Mântuitor la ceruri și de-a pururea este rugătoare pentru oameni, este mijlocitoare. „Maica Domnului este cea mai cinstită dintre pământeni, mai cinstită și decât puterile cerești, decât Serafimii și Heruvimii. Prin Fecioara Maria vine pe pământ Iisus Hristos”, spune Biserica.