logo

Creștinii ortodocși de stil vechi pomenesc tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul


https://www.ipn.md/index.php/ro/crestinii-ortodocsi-de-stil-vechi-pomenesc-taierea-capului-sfantului-7967_1107180.html

Creștinii ortodocși care respectă calendarul vechi pomenesc astăzi ziua în care a fost tăiat capul slăvitului proroc Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului Iisus Hristos. Protoiereul mitrofor Octavian Moșin, paroh al bisericii „Întâmpinarea Domnului” din Chișinău, a menționat pentru IPN că aceasta este ultima mare sărbătoare a anului bisericesc, care se încheie la 13 septembrie și este zi de post negru pentru creștinii ortodocși din întreaga lume.

„Astăzi amintim de acest moment trist când împăratul Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui său. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului ca răsplată. La porunca împăratului Irod Antipa, capul proorocului a fost tăiat și adus pe tavă, așa cum i-a cerut Salomeea.  Acesta a fost pus pe o tavă și înmânat Salomeei, fiica Irodiadei. Ucenicii lui Ioan au luat trupul decapitat al Sfântului și l-au îngropat în Sevastia”, a spus preotul.

Biserica îndeamnă creștinii să țină post aspru, în primul rând, pentru a fi asemănători lui Ioan, care și-a petrecut viața în post și rugăciune. Al doilea motiv este pentru a ne deosebi de Irod, cel care, din cauza ospățului fără măsură, a cerut ca Salomeea să-i danseze și drept răsplată i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezătorul.

„Sigur că există mai multe superstiții legate de această zi cum ar fi să excludem mâncarea de culoare roșie, nu se taie harbuz, nu se fac alte lucruri, dar astăzi e zi de rugăciune. Suntem ca într-o zi de doliu, cum ar fi când moare cineva drag nouă. Trebuie să ne rugăm”, a mai spus preotul Octavian Moșin.