logo

Creșterea numărului accidentelor de muncă vine din lacune în legislație, Igor Ciloci


https://www.ipn.md/index.php/ro/cresterea-numarului-accidentelor-de-munca-vine-din-lacune-in-7967_1085886.html

Directorului adjunct al Inspectoratului de Stat al Muncii, Igor Ciloci, contactat de IPN, explică  majorarea numărului accidentelor de muncă, atestat pe parcursul anului curent, prin atitudinea angajatorilor față de securitatea și sănătatea la locul de muncă, dar și prin unele deficiențe de ordin legislativ, care împiedică acțiunile operative ale inspectorilor de muncă, de control și de prevenire a accidentelor de muncă. Conform datelor operative, în perioada 1 ianuarie-12 noiembrie, Inspectoratului de Stat al Muncii i-au fost comunicate 509 cazuri de accidentare la locul de muncă, cu 103 mai multe față de perioada similară a anului trecut. În cele 503 accidente de muncă, au avut de suferit 543 de persoane, cu 117 mai multe ca în aceeași perioadă a anului 2020. 65 de salariați au decedat, alți 75 au fost grav traumatizați. 369 de persoane au rămas cu incapacitate temporară de muncă.

„Este imperativ necesar de a permite inspectorilor de muncă să intervină ori de câte ori este nevoie și atât de minuțios, încât să se  convingă că angajatorul aplică corect legislația. Cu cât mai mult sunt sensibilizați, informați și pregătiți, angajatorul și salariații, referitor la respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă, cu atât este mai mic riscul ca să se producă un accident de muncă. În acest sens, Inspectoratul de Stat al Muncii oferă consultanță gratuită la solicitare tuturor celor interesați de cele mai eficiente căi de aplicare a legislației muncii, securității și sănătății în muncă”, a menționat Igor Ciloci.

Securitatea și sănătatea în muncă depinde de ambii participanți în relația de muncă. Angajatorul, conform legislației, este obligat să creeze condiții de muncă nepericuloase și inofensive. Iar salariații sunt obligați să respecte instrucțiunile de securitate și sănătate în muncă și să-și dezvolte abilitățile, astfel încât să muncească în condiții inofensive pentru sănătate, a precizat directorul adjunct al Inspectoratului de Stat al Muncii.
 
Cele mai multe accidente de muncă s-au produs în acest an în domeniile: construcții, transport, industrie prelucrătoare, agricultură. O statistică separată despre numărul accidentelor de muncă în condițiile în care salariații au fost angajați la negru nu există la momentul de față.

În proces de cercetare sunt 41 de cazuri de accidentare, dintre care 19 sunt mortale și 22 sunt grave. Din alte 46 de accidente de muncă mortale, deja cercetate, 22  sunt în afara muncii, adică accidentul s-a produs în momentul în care salariatul nu îndeplinea sarcina de muncă indicată de angajator, iar alte cinci accidente nu se încadrează în Regulamentul de cercetare a accidentelor de muncă, adică e vorba de moarte naturală sau alt gen de vătămare violentă, care nu este vizată de regulamentul respectiv.

De la începutul anului curent, au fost cercetate și 36 de accidente de muncă grave, soldate cu traumatisme serioase pentru salariați, care în timp ar putea conduce la incapacitate permanentă de muncă (dizabilitate) sau solicită un timp îndelungat de recuperare.

Legea penală prevede amendă de la 550 la 850 de unităţi convenţionale, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 200 de ore sau până la doi ani de închisoare pentru încălcarea de către o persoană cu funcţie de răspundere a tehnicii securităţii sau altor reguli de protecţie a muncii, dacă această încălcare a provocat accidente cu oameni sau alte urmări grave. Dacă se soldează cu moartea unei persoane, încălcarea se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 6 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 3 ani.