logo

Creșterea nivelului apei în Nistru nu va afecta consumatorii din capitală, ACC


https://www.ipn.md/index.php/ro/cresterea-nivelului-apei-in-nistru-nu-va-afecta-consumatorii-7967_1082569.html

Specialiștii ,,Apă-Canal Chişinău” SA dau asigurări că ridicarea nivelului apei în Nistru nu va afecta consumatorii din capitală, chiar dacă Centrul Hidrologic de Stat a emis o avertizare, potrivit căreia deversarea apei din lacul de acumulare Dubăsari, pe râul Nistru, s-a mărit până la 500 de metri cubi pe secundă. Mai mult, toți consumatorii vor fi asigurați cu servicii de apă și canalizare 24 din 24 de ore. Astfel, ,,Apă-Canal Chişinău” aduce la cunoștință tuturor abonaților că stațiile de pompare a apei, stația de Apă Nistru, stația de tratare a apei, dar și alte instalații din dotare activează la parametri normali, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al „Apă-Canal Chișinău”.

În intervalul 22-25 iunie, specialiștii prognozează creșterea nivelului apei până la un metru, pe sectorul cuprins între orașul Grigoriopol și satul Talmaza. Apa se va scurge în limitele albiei minore.

Conform informaţiei de ultimă oră, nivelul apei în râul Nistru este de 10,6 m, nivel ce permite funcţionarea prizei de apă Nistru, de la care se alimentează Chişinăul. Întru asigurarea serviciilor de apă și canalizare fără întrerupere, specialiștii „Apă-Canal Chișinău” monitorizează în permanență nivelul apei în Nistru.

Zilnic sunt distribuiţi peste 200 de mii de metri cubi de apă, iar cel mai critic nivel al apei în râul Nistru a constituit 8,1 m şi s-a înregistrat doi ani consecutiv în perioda caniculară.

În vara anului 2008, când au fost inundații pe Nistru, a fost atinsă cota maximă a nivelului apei în râu, care constituia circa 19 metri. Drept rezultat, au fost inundate sute de case, iar mii de persoane au fost evacuate.  Potrivit „Apă-Canal Chișinău”, chiar și în asemenea condiții, capitala a fost asigurată cu apă potabilă non-stop, deși Stația de Pompare de la Vadul lui Vodă activa în regim de alertă. O situație mai puțin riscantă s-a înregistrat și în vara anului 2010, când a fost inundată plaja de la Vadul lui Vodă.