Cozi mari dis-de-dimineaţă la secţiile de votare ale României la Chişinău
https://www.ipn.md/index.php/ro/cozi-mari-dis-de-dimineata-la-sectiile-de-votare-ale-romaniei-la-chisinau-7965_979334.html
Turul doi de alegeri prezidenţiale în România pare mai uşor pentru românii cu drept de vot din R. Moldova. Rândul la secţiile de votare este mai flexibil, buletinul de vot este mai sărac în candidaţi şi este doar o singură urnă de vot. Cozile mari însă s-au format chiar de la 7.00, transmite Info-Prim Neo.
Oamenii au venit chiar înainte de ora 7.00, până la deschiderea secţiilor de votare, pentru a reuşi să voteze mai repede. „De această dată am venit de la prima oră şi am reuşit să votez deja. Data trecută (la primul tur, 22 noiembrie – n. r.) am venit spre seară şi nu am mai reuşit să votez, pentru că era o coadă până în cealaltă parte a străzii”, explică Ion Gaidău.
Iurie Gâţu spune că organizarea din 6 decembrie este mai bună. „Sunt mai mulţi membri în comisie şi rândul merge mai repede. Data trecută fiecare persoană necesita o atenţie de 3-4 minute, ceea ce e prea mult”, a spus alegătorul.
Preşedintele secţiei nr. 171, deschisă în incinta sediului Ambasadei României la Chişinău, Ion Şerban, a comunicat pentru agenţie că astăzi este o situaţie incomparabilă cu cea de acum două săptămâni. „Este mult mai uşor, rândul e flexibil, oamenii au de completat doar un buletin, în comparaţie cu data trecută, când erau trei buletine şi trei urne”, explică Ion Şerban.
Membrii comisiei au spus că alegătorii sunt mai informaţi, vin cu actele în regulă şi nu apar probleme la înregistrarea pe liste. Documentele cu titlu de călătorie, eliberate pentru cei care nu avea actele în regulă la 22 noiembrie, sunt valabile şi astăzi.
Alegătorii au mărturisit că au venit cu aceeaşi responsabilitate la vot. „Am votat pentru democraţie, prosperitate şi pentru Europa”, a spus Gheorghe Rojnovan, care a venit la vot cu soţia. Nina Scorţescu a declarat că a votat pentru pentru libertate, iar Vasile Onofrei a spus că a votat pentru că este cetăţean responsabil. „Pentru relaţii mai bune cu R. Moldova primul pas trebuie să-l facă Bucureştiul, însă este nevoie şi de dorinţa noastră, a celor de aici”, a opinat Vasile Onofrei.
Al doilea tur de scrutin din 6 decembrie are loc la două săptămâni de la primul tur, 22 noiembrie, în aceleaşi secţii de votare şi circumscripţii electorale şi pe baza aceloraşi liste de alegători de la primul tur.
Conform legislaţiei în vigoare a României, va fi declarat ales unul din cei doi candidaţi care va întruni majoritatea voturilor valabil exprimate.
În R. Moldova au fost deschise 13 secţii de votare: 4 la Chişinău şi 9 în teritoriu. Secţiile s-au deschis la ora 7.00 şi de vor închide la ora 21.00.