logo

Cozi imense la cele două secții de votare din Moscova


https://www.ipn.md/index.php/ro/cozi-imense-la-cele-doua-sectii-de-votare-din-8013_1108208.html

Cetățenii moldoveni din Rusia au format cozi la cele două secții de votare deschise la Ambasada Republicii Moldova, pentru a vota la alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea la UE, scrie presa rusă, citată de IPN.

Potrivit sursei citate, clădirea misiunii diplomatice este situată pe strada Kuznetski Most. În același timp, coada s-a aliniat pe strada Rozhdestvenska, - prin ea oamenilor li se permite să intre în zona de votare.

„Am venit la alegeri pentru a ne salva țara”, i-a spus jurnalistului sursei citate, una dintre femeile care stăteau la coadă. Ea a adăugat că a ajuns la secția de votare în jurul orei 01.00, ora Moscovei.

La rândul său, bărbatul care a însoțit-o a declarat că este necesară „transformarea Republicii Moldova într-un stat independent”. De asemenea, el a criticat autoritățile actuale ale țării pentru măsurile luate împotriva cetățenilor care locuiesc în Federația Rusă. În special, el era nemulțumit de lipsa legăturilor directe de transport între cele două țări și de imposibilitatea de le a trimite bani rudelor.

Un alt bărbat de la coadă a subliniat că moldovenii din țările europene au mai multe oportunități de a vota. După cum a spus el, ar fi trebuit să fie deschise mai multe secții de votare pe teritoriul Rusiei.

Una dintre femeile care stăteau la coadă a spus că a fost nevoită să vină la Moscova să voteze, deoarece la Sankt Peterburg, unde locuiește, nu a fost deschisă o secție de votare. Ea a remarcat că a venit la secția de votare pentru a-și da votul pentru viitorul Moldovei.

Autoritățile de la Chișinău au decis să deschidă doar două secții de votare în Rusia, la Moscova, din cauza „incapacității ambasadei moldovene de a întruni în alte orașe rusești toate cerințele de securitate înaintate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS)”.

Potrivit CEC, 21 de mii de cetățeni moldoveni s-au înregistrat prealabil în acest an pentru a vota în afara Republicii Moldova la scrutinele din 20 octombrie. Dintre aceștia, în jur de 8 mii sunt din Rusia.

Fiecare secție de votare din Rusia are câte 5 mii de buletine, conform legislației electorale, ceea ce înseamnă că în total au fost expediate 10 mii de buletine celor două secții din Rusia.