Cota unică la impozitul pe venit optimă pentru R. Moldova ar fi de 12%
https://www.ipn.md/index.php/ro/cota-unica-la-impozitul-pe-venit-optima-pentru-r-moldova-ar-fi-de-12-7966_964449.html
Pentru R. Moldova, valoarea optimă a cotei unice la impozitul pe venit ar fi de 12%, consideră experţii Institutului pentru dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. În opinia acestora, pentru a îmbunătăţi funcţionarea sistemului fiscal în RM este foarte important să existe o cotă unică la impozitul pe venit, fără a face distincţie între persoanele fizice şi cele juridice şi fără a ţine cont de provenienţa veniturilor (dividende, salarii, dobânzi bancare, venituri din activitatea agenţilor economici etc.).
În opinia surselor avizate, în lipsa acestui instrument, sistemul fiscal va rămâne instabil, netransparent, cu multiple posibilităţi legale şi mai puţin legale de eschivare de la plata impozitului pe venit.
Experţii propun autorităţilor statului examinarea serioasă a posibilităţii de a introduce în RM cota unică de impozitare pe venit a tuturor subiecţilor (persoane fizice şi juridice). Propunerea să bazează pe experienţa celor mai multe din ţările Europei de Est şi Centrale, care au înţeles să sporească atractivitatea lor pe plan internaţional prin cota unică la impozitul pe venit (flat tax). De exemplu, Slovacia a introdus cota unică la impozitul pe venit în 2004 (19%), ceea ce a determinat Hyundai şi Peugeot să deschidă imediat 2 mari fabrici de automobile, iar din 2005, Volkswagenul a lansat producerea de Skoda Oktavia, ceea ce face din Slovacia un adevărat „Detroit” central-european. România a introdus în 2005 cota unică la impozitul pe venit (16%), iar cel mai recent exemplu aparţine Macedoniei, care de la 1 ianuarie 2007 a introdus
cel mai mic impozit unic pe venit din Europa în mărime de 12%.
Sistemul lor de până la această reformă fiscală era aproape identic cu cel existent astăzi în RM. Raportând dimensiunile geografice şi economice la cazul Macedoniei şi Slovaciei, experţii constata că un asemenea sistem fiscal ar asigura rapid rezultate pozitive la capitolul „colectare de impozite”, atractivitate externă pentru potenţialii investitori şi credibilitate internă la declararea obligatorie şi sistematică a oricăror forme de venituri.
Se estimează că introducerea cotei unice la impozitul pe venit în sistemul fiscal al RM la cota de 12% va spori ponderea acestuia în structura veniturilor bugetului public, care s-a redus constant în ultimii 7 ani de zile.