logo

Cornel Ciurea: Scoaterea din alegeri a Marinei Tauber are aspecte politice


https://www.ipn.md/index.php/ro/cornel-ciurea-scoaterea-din-alegeri-a-marinei-tauber-are-8004_1086435.html

Scoaterea din cursă a candidatului partidului Șor, Marina Tauber, la alegerile noi de la Bălți are nu numai aspecte juridice, ci și aspecte politice. „Cum să nu vorbim de aspecte politice, în condițiile în care societatea este îngrijorată de ceea ce se întâmplă”, a menționat Cornel Ciurea, analist politic, în cadrul dezbaterii organizate de IPN pe tema „Alegerile de la Bălti: între justiție și politică, între legitate și surprize”. „Au mai fost cazuri de acest gen, când au fost scoși candidați din cursă, dar niciodată nu cu 20 de minute înainte de turul II”, a precizat Cornel Ciurea.

„Ideea preeminenței factorului politic aparține celor care contestă scoaterea din cursă a Marinei Tauber. Ceilalți preferă să nu discute despre factorul politic. Și aceasta este absolut surprinzător, pentru că întreaga istorie, scurtă, a Republicii Moldova, demonstrează că acțiunile instituțiilor statului și ale instanțelor judecătorești, când e vorba de luptă politică, aproape întotdeauna au luat decizii sub influența factorului politic”, a explicat Cornel Ciurea. În opinia sa, interesul PAS pentru a înfrânge candidatul partidului Șor la Bălți este unul indiscutabil. „Pornind și de la experiența pe care o avem cu toții cu privire la funcționarea defectuoasă a instituțiilor noastre și a instanțelor judecătorești, a apărut această bănuială rezonabilă cu privire la implicarea factorului politic. E vorba de PAS, de Maia Sandu, de alți factori de influență, care au putut, uzând de anumite prerogative, să influențeze atât decizia CEC-ului, cât și deciziile instanțelor”, a afirmat Cornel Ciurea.

Analistul politic a invocat precedentul din 2018, atunci când nu a fost validat mandatul lui Andrei Năstase, ales în funcția de primar al municipiului Chișinău. „Toată societatea civilă, a acuzat ingerința politicului, evidentă. Nimeni nu a contestat în fond atunci influența factorului politic”, a subliniat Cornel Ciurea. Legat de situația privind alegerile noi de la Bălți însă, unii reprezentanți ai societății civile nu admit exercitarea factorului politic. În opinia analistului politic, oamenii din societatea civilă, care au ajuns în CEC, „pur și simplu s-au lăsat cumpărați, mituiți, sub diverse forme, de către factorul politic, care astăzi este la guvernare – PAS, Maia Sandu și actualul Guvern”.

Cornel Ciurea a prognozat că în întreaga țară „va exista un val de nemulțumire, care se va porni de la Bălți”, din cauza suspiciunilor cu privire la „scoaterea incorectă, injustă a doamnei Tauber din cursă”.

Analistul a întrebat, retoric, „dacă reprezentanții CEC-ului și instanțele judecătorești vor lua asemenea decizii – pe care le-au luat împotriva doamnei Tauber – și împotriva (vreunui candidat al, n.r.) puterii?”.

Dezbaterea publică la tema: „Alegerile de la Bălti: între justiție și politică, între legitate și surprize”, organizată de IPN, a fost ediția a 217-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.