Copiii participanţilor la războiul de pe Nistru, domiciliaţi în Tighina, îşi petrec vacanţa în locuinţe
https://www.ipn.md/index.php/ro/copiii-participantilor-la-razboiul-de-pe-nistru-domiciliati-in-tighina-7967_960093.html
Copiii participanţilor la războiul de pe Nistru, domiciliaţi în municipiul Tighina, îşi petrec vacanţa închişi în locuinţe de teama agresiunilor la care pot fi supuşi.
Preşedintele Asociaţiei Republicane a Participanţilor la Războaie din R.Moldova (ARPRM), Vasile Zaiaţ, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că numeroasele solicitări de a obţine bilete de odihnă în tabere, adresate autorităţilor locale din Anenii-Noi şi Căuşeni, Sindicatului din învăţământ, au rămas fără atenţie. Foştii combatanţi susţin că autorităţile moldoveneşti trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru copilăria celor, ai căror părinţi au luptat pentru integritatea şi independenţa R. Moldova.
Potrivit participanţilor la Războiul de pe Nistru, foştii poliţişti şi familiile lor nu beneficiază nici de alte înlesniri, fiind în imposibilitatea de a-şi realiza drepturile de veterani ai războiului. Aceşti oameni, susţine Zaiaţ, nu beneficiază de asistenţă socială, inclusiv indemnizaţii pentru înmormântări, nu sunt admişi la polilinicile din oraş pentru a primi asistenţă medicală.
Şeful filialei Tighina a ARPRM, Veaceslav Climacovschi, a declarat că a adresat nenumărate apeluri serviciilor abilitate ale RM de a susţine familiile veteranilor, domiciliaţi în Tighina, vorbindu-i despre problemele stringente ale acestora, la linia fierbinte, chiar preşedintelui Vladimir Voronin. Potrivit sursei citate, acesta a readresat apelul Ministerului Sănătăţii şi Protecţiei Sociale care, la rândul său, a promis să soluţioneze rapid problema privind asigurarea medicală a participanţilor la conflict şi a membrilor familiilor acestora, dar nu şi-a onorat promisiunea.
Potrivit lui Climacovschi, alte instituţii solicitate au răspuns că foştii poliţiştii din Tighina trebuie să apeleze la organele administraţiei locale. Pe moment, însă, susţine fostul combatant, sub jurisdicţia Chişinăului se află doar Comisariatul de Poliţie din Tighina, iar forţele pacificatoare şi şeful comenduirii Tighinei sunt sub influenţa totală a administraţiei de la Tiraspol. Sursa citată susţine că viaţa în Tighina smirnovistă a foştilor poliţişti este greu de imaginat. Pentru a se angaja la serviciu, aceştia trebuie să ascundă participarea la război de partea RM, riscând să fie concediaţi necondiţionat în orice moment.
Solicitate de Info-Prim Neo să comenteze problema odihnei de vară a copiilor din Tighina, surse din cadrul Sindicatului din învăţământ au declarat că toate biletele de odihnă sunt repartizate de Confederaţia Sindicatelor. Responsabila cu acest domeniu din cadrul Confederaţiei, Aliona Borziac a declarat că sindicatele repartizează bilete doar persoanelor angajate în câmpul muncii, care plătesc contribuţii, sau copiilor acestora. Ea a sugerat reporterului Info-Prim Neo să se adreseze Casei Naţionale de Asigurări Sociale. La rândul său, Galina Chilenicov de la CNAS a declarat că biletele de odihnă pentru copii sunt repartizate doar de sindicate.
Consilierul Ministrului Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, Andrei Cruşinschi, a comunicat pentru Info-Prim Neo, că oricare instituţie medicală din dreapta Nistrului va primi necondiţionat orice persoană din Transnistria în cazul în care aceasta va solicita ajutor medical. Mai mult, afirmă sursa citată, aceşti pacienţi sunt scutiţi de birocraţia existentă, adică nu au nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie pentru a consulta un specialist, a face investigaţii sau a se interna la spital.
La moment, în Tighina locuiesc oficial în jur de 40 de familii ale ex-poliţiştilor. În realitate, susţine Veaceslav Climacovschi, numărul lor este mai mare, însă oamenii se tem să facă public acest lucru.