Copiii până la un an vor fi îngrijiţi de medicul de familie doar la domiciliu
https://www.ipn.md/index.php/ro/copiii-pana-la-un-an-vor-fi-ingrijiti-de-medicul-7967_963518.html
Medicii de familie din capitală vor asista la domiciliu toţi copii cu vârsta de până la un an, care acuză semne de răceală, viroze sau gripă. Această indicaţie a fost dată de Direcţia municipală a Sănătăţii (DS), îngrijorată de numărul tot mai mare a îmbolnăvirilor de viroze şi gripă, atestate în ultima săptămână în mun. Chişinău.
Şeful DS, Iurie Bucinschi, a comunicat, în cadrul şedinţei operative de la Primărie, că pe parcursul săptămânii trecute, în capitală au fost înregistrate 5310 cazuri de viroze acute, inclusiv 67 la copii, şi 142 cazuri de gripă, inclusiv 12 la copii. Pentru a expune cât mai puţin copiii la contacte cu persoane afectate, DS a interzis primirea copiilor în cabinetele medicale din Centrele Medicilor de Familie.
Potrivit medicilor, gripa, spre deosebire de alte viroze respiratorii, este însoţită frecvent de febră, prezentă chiar la debutul bolii, împreună cu starea de rău general. Bolnavul de gripa prezintă cefalee, dureri la mişcarea globilor oculari, dureri musculare generalizate, febră, frison, dificultate la înghiţire, dureri în gât, secreţii nazale, tuse.
Deoarece transmiterea gripei se face pe cale respiratorie, dar şi prin contact direct - de la strângerile de mână la contactul cu obiectele folosite de persoana bolnavă, pe primul loc în lista recomandărilor pentru a evita îmbolnăvirea de gripă se situează evitarea contactului cu persoanele ce acuză semne ale maladiei.
Medicii recomandă o alimentaţie echilibrata, suplimentată cu complexe de vitamine şi minerale, în doze adaptate vârstei. Este indicată folosirea fitocidelor, care se conţin în ceapă şi usturoi. Bolnavii de gripă sau cei cu alte viroze respiratorii sunt sfătuiţi să rămână câteva zile în repaus la domiciliu, chiar de la primele semne de boală, pentru a preveni răspândirea gripei.
Tratamentul pentru virozele respiratorii în general, dar şi pentru gripă este simptomatic, adică nu este tratată cauza, dar efectul. Medicii recomandă medicamente şi proceduri care reduc congestia nazală, febra, durerile musculare, iritaţia faringiană şi tusea.