Guvernul a aprobat un proiect care vine să reglementeze vârsta până la care părinții își pot însoți copiii la spital. Prin modificarea Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, se stabilește vârsta de șapte ani, iar pentru copiii cu dizabilitate sau cei grav bolnavi – vârsta de însoțire este de18 ani, transmite IPN.
Ministra sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că până acum spitalizarea unui copil cu mama era permisă doar până la vârsta de trei ani. După modificări, familia va decide de cine va fi însoțit copilul la spital – mama, tata sau tutorele, alți membri de familie, precum ar fi bunicul sau bunica. Va fi asigurată spitalizarea împreună cu asistentul personal al persoanelor cu dizabilități intelectuale și persoanelor cu dizabilități locomotorii severe.
Prin același proiect, volumul serviciilor medicale la nivel de asistență medicală specializată de ambulator se completează cu servicii de confecționare și instalare a protezelor oromaxilo-faciale individuale și oculară a pacienților cu anoftalmie, defect parțial sau total al globului ocular, indiferent de etiologie.
Inițiativa prevede și servicii de asistența narcologică a copiilor/adolescenților consumatori și/sau dependenți de alcool, droguri și alte substanțe psihotrope.
Din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală vor fi acoperite și serviciile medicale de urgență în caz de arsuri ale căilor respiratorii, indiferent de grad, cu sau fără intoxicație cu monoxid de carbon și arsuri solare superficiale care depășesc 20% din suprafața corpului; cancer de diverse localizări cu dureri necontrolate, complicații după tratamentul invaziv al durerii etc. Proiectul mai prevede că, în cazul copiilor cu boli incurabile, durata de prestare a îngrijirilor paliative poate depăși perioada de 12 luni.