logo

Cooperarea moldo-română în domeniul culturii, oportunități deschise. Dezbatere IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/cooperarea-moldo-romana-in-domeniul-culturii-oportunitati-deschise-dezbatere-8004_1099226.html

Numărul și calitatea proiectelor realizate în colaborare dintre oamenii de cultură de pe ambele maluri ale Prutului, este în creștere, dar pentru ca acestea să aibă continuitate este nevoie de mai mult suport financiar și un cadru normativ adaptat nevoilor actuale. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Cooperarea moldo-română în domeniul culturii, oportunități deschise”, organizată de Agenția de presă IPN.

Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Culturii spune că Republica Moldova, ca țară care este în acest proces activ de integrare și de preluare a experienței și legislații europene în legislația națională are nevoie suport și preluarea bunelor practici. „Avem nevoie de o abordare mult mai flexibilă în a finanța producția culturală, fie că este cinematografică, teatrală, muzicală și așa mai departe. Aceste mecanisme, care noi le avem, anuale, ele ajută, dar nu dezvoltă. Pentru a dezvolta, într-adevăr, trebuie să ai o abordare mult mai complexă și mult mai largă”, spune Andrei Chistol.

Secretarul de stat spune că este important ca autoritățile să ofere mai multe mecanisme instituționale pentru a simplifica procedurile de interacțiune și de mobilitate. Este nevoie și de mecanisme financiare, pentru ca producția culturală să se dezvolte.

Petru Hadârcă, actor și regizor, directorul general al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău spune că deschiderea, dialogul și comunicarea care există astăzi „între artiști din țară, din România Mare, de pe ambele maluri ale Prutului, a dat și alte rezultate. Uitați-vă, noi avem deja și trei coproducții cu teatrele naționale. Actori de la Chișinău au jucat în spectacol cu actorii de la Teatru Național din Târgu-Mureș. Actori de la Chișinău au jucat în spectacole la Teatru Național din Iași. Iar la Teatru Național Radiofonic avem deja peste 14 spectacole, coproducții, cu un număr de 10 actori de la Teatru Național din Chișinău și cu actori de la teatrele din București, cu mari actori într-o distribuție: Ion Caramitru, Maia Morgenstern, Dan Puric și cu actori de aici: Ana Decuseară, Anatol Durbală, Dan Melnic”, a spus Petru Hadârcă.

El a adăugat că acum este mult mai ușor să creezi parteneriate, să faci turnee, există multă deschidere și suport în acest sens.

Dumitru Grosei, regizor, fondatorul și președintele Asociației Cineaștilor Independenți din Republica Moldova spune că există oportunități de coproducție, există colaborări și în domeniul cinematografiei, dar e nevoie de mai multă finanțare în acest domeniu.

„Arta se face mai bine pe stomacul gol și în suferință. Și văd că guvernanții noștri susțin chestia asta ca să facem opere mai bune. Ne ajută”, spune Dumitru Grosei, menționând că din artă, din film, în Republica Moldova nu poți trăi decent, veniturile fiind mici și chiar insuficiente.

„Filmul este o chestie scumpă. Guvernanții noștri ar trebui să înțeleagă asta, atât cei din legislativ, cât și cei din executiv. Filmul este o industrie sinergetică. Și dacă ar înțelege chestia asta, ar înțelege că prin amendamentul la legea cinematografiei și prin crearea fondului cinematografic, în 5 ani de zile cel puțin, cu un fond de măcar 10-20 de milioane de euro la început, apoi chiar până la 30 de milioane, ar fi un echilibru ca noi să putem face producții”, spune Dumitru Grosei.

Regizorul a menționat că e nevoie de mai multe cinematografe prin țară, pentru distribuția filmului autohton, dar mai spune că „neavând bani ca să produci, nu ai nici bani ca să distribui ceea ce-ai produs, să desfaci marfa, să zic așa, în termeni economici. Și mai este o chestie că la noi nu se înțelege că omul trebuie să trăiască și el cu ceva”, a precizat regizorul, care speră că în anii următori, prin cooperarea cu România și urmare a demersurilor de integrare europeană vor exista mai multe oportunități, inclusiv finanțări externe pentru producțiile cinematografice din Republica Moldova.

Dezbaterea publică cu genericul  „Cooperarea moldo-română în domeniul culturii, oportunități deschise”, se desfășoară în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea oferită de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul acestui material nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.