Cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă se prezintă mai bine ca oricând, susţine preşedintele Parlamentului
https://www.ipn.md/index.php/ro/cooperarea-dintre-parlament-si-societatea-civila-se-prezinta-mai-bine-7965_960072.html
Procesul de cooperare dintre societatea civilă şi Parlament se află în plină derulare, deşi suntem încă departe de a trasa nişte linii definitorii în acest proces, a declarat marţi, 27 iunie, spicherul Marian Lupu în cadrul conferinţei internaţionale „Transparenţa în procesul decizional: practici şi perspective”.
Potrivit lui Lupu, părţile conştientizează că realizarea practică a mecanismelor de cooperare, enunţate în Concepţia de cooperare cu societatea civilă, este încă deficitară. „Ar fi corect să se recunoască că atât din partea societăţii civile, cât şi din partea Parlamentului sunt foarte mulţi cei care încă nu ştiu exact cum trebuie înfăptuit acest proces. Şi nu este vorba de lipsa unei voinţe, ci a unei culturi politice şi civice adecvate, care trebuie dezvoltată în sensul spargerii stereotipurilor de neîncredere faţă de o cooperare deschisă”, a spus Lupu.
Spicherul a mai menţionat că procesul de cooperare este unul deloc uşor, nu atât pentru că ar implica eforturi şi resurse enorme, ci mai curând pentru că este un proces nou ce se loveşte „de conservatismul birocratic al tradiţiilor politice moldoveneşti”. Cu toate acestea, sursa citată şi-a exprimat certitudinea că transparenţa şi cooperarea trebuie să fie instrumentele de lucru ale tuturor autorităţilor publice din RM.
Oleg Rotaru, şef-adjunct al Aparatului Guvernului, prezent la conferinţă, a declarat că transparenţa decizională se află în vizorul Executivului şi în prezent sunt elaborate măsuri practice de colaborare cu societatea civilă.
Reprezentantul Misiunii OSCE în RM, Claus Neukirch, de asemenea s-a referit la importanţa transparenţei decizionale din partea instituţiilor publice. „Transparenţa în procesul decizional este unul din factorii principali pentru o democraţie viabilă”, a spus el.
Recent, un grup de lucru alcătuit din reprezentanţi ai societăţii civile şi ai ministerelor a elaborat proiectul Legii privind transparenţa în procesul decizional. Proiectul este alcătuit din 5 capitole şi 19 articole.