logo

Cooperarea din ultimii ani cu Termoelectrica a adus multiple beneficii, Horus Energy


https://www.ipn.md/index.php/ro/cooperarea-din-ultimii-ani-cu-termoelectrica-a-adus-multiple-7966_1101457.html

Cooperarea din ultimii ani dintre Horus și Termoelectrica a adus beneficii multiple, reciproc avantajoase, dar și pentru locuitorii din Chișinău, care au parte de confort termic. Aceasta, în contextul în care din 2018 Horus participă activ la pregătirea surselor de energie nu doar la Termoelectrica, dar în nordul țării, inclusiv la fabricile de zahăr.

Într-o conferință de presă la IPN, Mihail Pasecinic, director tehnic al companiei Horus Energy, a precizat că la Termoelectrica sunt puse în funcțiune două blocuri energetice: I și III. Acestea funcționează la capacitate nominală pentru a compensa și blocul II. Horus a participat la implementarea unor tehnologii inovaționale și moderne. Potrivit lui Mihail Pasecinic, toate echipamentele care au fost puse în funcțiune de Horus dau rezultate bune.

Urmare a implementării tehnologiilor moderne, conducerea Termoelectrica a înaintat o solicitare de reducere de tarif pentru energia termică de 15% și energia electrică de 10%. La această reducere participă și blocul retehnologizat I, care are o economie de 11% la gazul natural, ceea ce se reflectă direct în tariful consumatorului final. Acest bloc retehnologizat de Horus a adus economii de 240 de milioane de lei pentru Termoelectrica, menționează Mihail Pasecinic.

Mihai Godea, director pentru dezvoltare al grupului de companii Horus, a remarcat că, întrucât blocul energetic II (care trebuia să fie de rezervă) nu a putut fi conectat din cauza incidentului de la începutul săptămânii, s-au conectat cazanele, ceea ce înseamnă că gazul a fost ars pentru a încălzi cazanele și energie electrică nu s-a produs. Respectiv, Termoelectrica a avut mai puțin de câștigat producând doar energie termică, nu și electrică, cum ar fi fost prin cogenerare.

Mihai Godea a mai spus că anul trecut a fost reziliat abuziv contractual cu Horus privind retehnologizarea blocului II. Dacă nu ar fi fost rezalit contractul, blocul II ar fi fost retehnologizat și cetățenii ar fi avut tarife mai mici, iar Termoelectrica mai mulți bani. Chiar și așa, Horus este gata să se implice cu toată capacitatea sa în identificarea unor soluții de creare de noi capacități pentru generarea energiei electrice și termice, în baza tehnologiilor europene, occidentale, doar că e nevoie de timp și investiții.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.