logo

Contul curent al balanței de plăți s-a caracterizat prin tendința de creștere a deficitului


https://www.ipn.md/index.php/ro/contul-curent-al-balantei-de-plati-s-a-caracterizat-7966_1070658.html

Contul curent al balanței de plăți a Republicii Moldova, pe parcursul primelor nouă luni ale anului 2019, s-a caracterizat prin continuarea tendinței de creștere a deficitului. Însă evoluția articolelor componente ale contului curent a fost neuniformă, trimestrul trei al anului trecut arătând o dinamică deosebită de cea a trimestrelor precedente, transmite IPN.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, cu toate că balanța comerțului exterior cu bunuri în ianuarie-septembrie 2019 a avut, ca de obicei, o contribuție negativă la contul curent, în trimestrul trei al anului trecut ea s-a îmbunătățit datorită creșterii mai accelerate a exporturilor de bunuri comparativ cu importurile. În pofida evoluției nefavorabile a prețurilor la bunurile exportate (-5,1%, -4,3% și -5,1% în primele trei trimestre ale anului 2019), valoarea exporturilor a crescut grație majorării volumelor fizice (+13,8%, +3,1% și +8,7%).

Din punct de vedere geografic, exporturile de bunuri către piețele tradiționale – UE și CSI – s-au diminuat față de ianuarie-septembrie 2018 (-3,7% și -1,6%), în timp ce categoria „alte țări” a înregistrat o majorare semnificativă a exportului de bunuri (+49,1%).

Majorarea importului de bunuri în ianuarie-septembrie 2019 a fost alimentată de sporirea formării brute de capital fix, care poate fi asociată cu reducerea presiunii fiscale. De asemenea, la majorarea importului a contribuit și creșterea consumului final al gospodăriilor casnice, determinată atât de creșterea veniturilor salariale și a remiterilor personale (deși creșterea remiterilor a fost modestă), cât și de majorarea substanțială a volumului de credite noi de consum acordate rezidenților de către băncile licențiate.

Din cauza că prețurile bunurilor importate au scăzut într-o măsură mai mică decât prețurile bunurilor exportate, raportul de schimb în comerțul exterior cu bunuri și-a continuat tendința de înrăutățire, începută în anul 2018.

Balanța comerțului exterior cu servicii, spre deosebire de balanța bunurilor, a avut o evoluție negativă în trimestrul trei 2019, deși pe parcursul primelor două trimestre dinamica a fost pozitivă. Trendul s-a inversat și pentru veniturile primare, al căror excedent s-a diminuat în trimestrul trei 2019 din cauza creșterii substanțiale a veniturilor din investiții directe sub formă de dividende plătite nerezidenților, cu toate că în prima jumătate a anului 2019 balanța pozitivă a veniturilor primare a fost în creștere.

Se constată că balanța contului curent a continuat să se deterioreze, însă factorii care au stat la baza acestei deteriorări în trimestrul trei al anului trecut au fost diferiți de cei obișnuiți. Dacă balanța comerțului exterior cu bunuri, de obicei, are principala contribuție negativă la evoluția contului curent, în trimestrul III 2019 impactul ei a fost pozitiv, iar deteriorarea contului curent a avut alte două surse principale: majorarea însemnată a dividendelor plătite investitorilor străini direcți și evoluția negativă a balanței serviciilor.