logo

Controale inopinate pentru a minimaliza mirosurile pestilențiale de la stația de epurare


https://www.ipn.md/index.php/ro/controale-inopinate-pentru-a-minimaliza-mirosurile-pestilentiale-de-la-7967_1083553.html

Reprezentanții Inspecției Controlul Calității apelor uzate a SA „Apă-Canal Chişinău” au depistat concentrații majore de poluanți, temperatură a apelor uzate cu depășiri peste normă și emisii de miros majorat în colectorul public de canalizare cu D-1000 mm din străzile Voluntarilor și Uzinelor. În urma încercărilor de laborator și rapoartelor de încercări, agenților economici vizați le vor fi înaintate prescripții, transmite IPN.

Furnizorul precizează că, potrivit prevederilor legale, este obligat să asigure epurarea normativă a apelor uzate la evacuare acestora în emisarii naturali, care, de regulă, sunt ape de suprafață şi se află în vecinătatea localităților.

Pentru a asigura calitatea apelor uzate deversate de către consumatorii non-casnici în rețeaua publică de canalizare și pentru a asigura o funcționare stabilă a proceselor tehnologice de epurare mecanică şi biologică a apelor uzate la stația de epurare, întreprinderea efectuează controale planificate şi inopinate. Astfel, este verificată calitatea apelor uzate deversate de către agenții economici în rețelele publice de canalizare.

Concomitent, se monitorizează calitatea apelor uzate în colectoarele magistrale de canalizare din zonele industriale, în vederea depistării agenților economici ce deversează ape uzate în sistemul public de canalizare cu concentrații ce depășesc normele admise. De asemenea, se efectuează inspecții tehnice la întreprinderile industriale şi alimentare, în deosebi: de producere a vinului, de producere a alcoolului etilic, de producere a berii, de prelucrare şi de procesare a peștelui, a cărnii, creșterea şi procesarea cărnii de pasăre etc. La fel, sunt vizate întreprinderile de producere a semi-fabricatelor şi a produselor alimentare, fabricile de prelucrare a laptelui şi produselor lactate, fabricile de producere a înghețatei, fabrica de bomboane şi biscuiți, fabricile de tăbăcărie etc.

Conform prevederilor legislației în vigoare sau ale contractului de furnizare și prestare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, pentru depășirea normativelor la deversarea apelor uzate în sistemul de canalizare, operatorul calculează și aplică plăți suplimentare. În cazul disfuncției proceselor tehnologice de la stația de epurare din municipiul Chișinău, operatorul va fi nevoit să calculeze împreună cu organele abilitate ale statului prejudiciul cauzat stației pentru restabilirea proceselor de epurare, precum şi prejudiciul pentru poluarea mediului la deversarea apelor uzate cu concentrații ce depășesc normele stabilite pentru emisar.

SA „Apă-Canal Chișinău” precizează că, în comun cu Primăria Chișinău, au fost depuse eforturi sporite pentru restabilirea funcționării proceselor de epurare biologică la stația de epurare şi reducerea emisiilor din perimetrul zonei de protecție sanitară de 500 m, executând lucrări de astupare cu membrană impermeabilă a canalelor deschise de la instalațiile de epurare şi a depozitelor de nămol. În acest scop, a fost implementat procesul de utilizare a reactivelor pentru stabilizarea nămolului, excluderea procesului de putrefacție şi de eliminare a mirosului, utilizând odorant la instalațiile deschise. Potrivit ACC, faptul că unii agenți economici deversează ape uzate sau deșeuri de producere cu temperaturi ridicate şi concentrații ce depășesc normativele, va conduce la disfuncția proceselor de epurare în perioada caniculară.