logo

Contextul electoral al alegerilor parlamentare noi la Hâncești


https://www.ipn.md/index.php/ro/contextul-electoral-al-alegerilor-parlamentare-noi-la-hancesti-8008_1071770.html

Modul în care a pornit campania electorală în circumscripția uninominală nr. 38 Hâncești, la fel ca și evenimentele de rezonanță care au precedat începutului campaniei, indică o tendință generală: „toți împotriva Partidului Socialiștilor”. Mulți dintre oponenții declarați ai PSRM și-au anunțat intenția de a consolida un front comun împotriva liderului informal al socialiștilor, președintele Igor Dodon. Bunăoară, Partidul Acțiune și Solidaritate a inițiat campania anti-Dodon, invitând partidele pro-europene și unioniste să semneze un Pact de neagresiune, pornind de la premisa că au un oponent comun, președintele Igor Dodon, care reprezintă „pericolul capturării instituțiilor statului ca agent de influență al Kremlinului și agent de federalizare a țării”. Contextul electoral al alegerilor parlamentare noi din 15 martie 2020 este descris pe portalul alegeri.md, lansat de Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, sub egida Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte.

Directorul executiv ADEPT, Igor Boțan, a declarat într-o conferință de presă la IPN că, în paralel, Mișcarea politică „Unirea”, care și-a propus înregimentarea partidelor unioniste într-o singură mișcare politică. A lansat campania: „Stop Dodon!”. La capătul opus, partidele cu un suport electoral apreciabil pe segmentul de stânga al spectrului politic, inclusiv cele declarate non-sistem – Partidul Politic Partidul Nostru, Partidul Politic Șor, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova etc. – își exprimă constant atitudinile extrem de negative față de PSRM și președintele Igor Dodon.

Igor Boțan a menționat că aceste exemple dovedesc că Partidul Socialiștilor, practic, nu are aliați politici și este cumva izolat, primind săgeți atât de dreapta eșichierului, cât și pe pe stânga. Chiar și în lipsa unor aliați, PSRM are poziții destul de puternice, dispunând de multiple resurse și bucurându-se de suportul a aproximativ 30% din cetățeni. Un aliat important al PSRM ar putea deveni doar Partidul Democrat, care deocamdată își manifestă neutralitatea în raport cu socialiștii. Din noiembrie 2019, interesul declarat al PDM a fost să susțină guvernul tehnocrat, minoritar, al premierului Ion Chicu, instaurat de PSRM și președintele Dodon, fără a participa la guvernare. Cu toate acestea, este puțin probabil ca Partidul Democrat să rămână în această situație de incertitudine pentru mult timp.

Directorul ADEPT a mai spus că un alt aspect al contextului electoral ține de modul în care nu mai interacționează fostele componente ale Blocului electoral ACUM – PAS și PPPDA. Prima formațiune a decis să-și înainteze propriul candidat pa parlamentare, iar a doua și-a manifestat susținerea pentru candidatul independent Grigore Cobzac. „Iată că avem, pentru prima oară, aceste acțiuni separate ale celor două formațiuni și acest lucru este interesant din perspectiva elaborării tacticilor pentru viitoarele alegeri prezidențiale”, a notat Igor Boțan.

La alegerile parlamentare noi din circumscripția electorală uninominală nr. 38, Hâncești participă șapte candidați, în comparație cu patru care au participat în această circumscripție la scrutinul electoral parlamentar din 24 februarie 2019.