Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor, este înaintat la funcția de șef al statului la alegerile din 30 octombrie. Decizia a fost luată la ședința Consiliului Naționale Politic al formațiunii desfășurat miercuri, 31 august, transmite IPN.
Deputatul socialist, Vlad Batrâncea, a comunicat la deschiderea evenimentului că au avut loc discuții cu toate organizațiile teritoriale ale PSRM în vederea desemnării unei candidaturi la funcția de președinte al Republicii Moldova. Practic. în toate organizațiile primare din țară s-a discutat despre participarea la scrutinul prezidențial și s-a luat o decizie unanimă privind necesitatea participării PSRM la alegerile directe ale președintelui. În toate organizațiile teritoriale consultate s-a decis ca PSRM să-l înainteze pe Igor Dodon la funcția dată.
Igor Dodon a spus în fața celor prezenți că primii 25 de ani pentru țară au fost grei, dramatici, cu pierderi teritoriale și de vieți omenești, cu pierderea încrederii în puterea politică, dar trebuie să fie trase învățăminte din aceste lecții dure.
„Decizia Curții Constituționale a marcat profund agenda politică și am înțeles că e o șansă unică de a schimba raportul puterilor în stat. Acum putem să le oferim oamenilor un alt model de guvernare și PSRM a fost printre primele formațiuni care a reacționat anunțându-și intenția de a participa la alegeri. Eu voi face tot posibilul ca să fac față așteptărilor poporului Republicii Moldova. Astăzi ne lansăm oficial, urmează în următoarele zile să colectăm semnăturile pentru a ne înregistra și sunt sigur că vom reuși primii acest exercițiu tehnic”, a spus Igor Dodon.
Politicianul a adăugat că PSRM este cea mai solidă și cea mai populară formațiune politică din țară și are șanse reale să ia majoritatea și la următoarele alegeri parlamentare și locale, astfel va prelua puterea la nivel central și local. Igor Dodon a mai spus că pentru dânsul personal victoria la alegerile prezidențiale înseamnă că va putea implementa ideile sale în realitate precum reîntregirea țării, combaterea unionismului, confirmarea limbii și identității moldovenești, înlocuirea istoriei românilor cu istoria moldovenilor, consolidarea valorilor creștine și tradiționale ale țării etc.
Ulterior, PSRM și-a constituit grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidatului la funcția de președinte al Republicii Moldova, iar mai târziu urmează să fie depuse actele la Comisia Electorală Centrală privind înregistrarea grupului.