logo

Consiliul ONG si CNP: societatea civilă din Republica Moldova solidară cu opţiunea europeană şi transformarea democratică a Ucrainei


https://www.ipn.md/index.php/ro/consiliul-ong-si-cnp-societatea-civila-din-republica-moldova-solidara-cu-optiune-7542_1065143.html

1 decembrie 2013, Chişinău


Societatea civilă din Republica Moldova susţine aspiraţia europeană şi democratică a Ucrainei. Sprijinul popular şi autentic al opţiunii europene în Ucraina nu poate fi neglijat. Asimilarea transformărilor democratice europene este responsabilitatea clasei politice. 

Ne solidarizăm cu intenţia de europenizare a Ucrainei cerută prin desfăşurarea manifestaţiilor paşnice în capitala ţării vecine şi în alte oraşe ale acesteia de către milioane de participanţii care exercită dreptul la libertatea întrunirilor paşnice. Manifestarea paşnică a opţiunii sale de europenizare este un drept democratic constituţional  care exprimă esenţa transformării democratice din societate. 

Suntem alături de societatea civilă democratică din Ucraina, reiterăm în acest context Declaraţia de la Vilnius privind rolul important al societăţii civile din Ucraina în procesul de eurointegrare. Procesul de tranformare democratică  pledează pentru respectarea dreptului la libertatea întrunirilor publice paşnice, pentru responsabilitatea Guvernului în adoptarea deciziilor în mod transparent şi în interesul cetăţenilor pentru realizarea reformelor instituţiilor democratice.

Dezaprobăm încercarea unor actori de a denatura caracterul paşnic al manifestaţiilor din Ucraina, fenomenul cunoscut prin acţiuni agresive ale unor provocători în timpul manifestaţiilor paşnice din 7 aprilie 2009 din centrul Chişinăului. Forţele de ordine, în acest context – poliţia şi organele de securitate – au obligaţiuni de a facilita dreptul la libertatea întrunirilor paşnice şi menţinerea ordinii publice.  

Adresăm acest apel tuturor forţelor democratice din Ucraina pentru continuarea cursului de integrare europeană a ţării, inclusiv pentru că adevaratul proces de europenizare a întregii Republicii Moldovei este posibil doar alături şi împreună cu Ucraina.

Solicităm Preşedintelui Republicii Moldova, Guvernului şi Parlamentului Republicii Moldova, partidelor politice de sorgintă democratică să-şi expună sprijinul plenar pentru cursul de integrare europeană şi transformarea democratică a Ucrainei. 

________________________________________________________

Consiliul Naţional pentru Participare (CNP), www.CNP.md, CNP întruneşte 30 de organizaţii de referinţă şi peste 100 de organizaţii cooperante în diverse domenii de politici care facilitează transparenţa şi responsabilitatea actului de Guvernare. 

Consiliul ONG-urilor din Republica Moldova (Consiliul ONG), www.ConsiliulONG.md, întruneşte reprezentanţi a peste 100 de organizaţii active ale societăţii civile din toată țara pentru a reprezenta vocea cetăţenilor.