Consiliul Naţional pentru Participare (CNP) îşi începe activitatea în noua sa componență, cu mandat de doi ani. La o conferință de presă luni, 29 mai, președintele Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului Sergiu Ostaf, membru al CNP care a făcut parte şi din vechea componență a Consiliului, a spus că şi de aceasta dată CNP îşi asumă rolul de monitorizare a politicilor, strategiilor şi hotărârilor pe care le ia statul, transmite IPN.
„Vrem să venim cu soluții la problemele pe care le vom depista în activitatea instituțiilor statului. Noi suntem responsabili în faţa cetăţenilor”, a spus Sergiu Ostaf.
Președintele Mişcării Ecologice din Moldova, Alecu Reniţă, membru al Consiliului, a precizat activitatea CNP ar fi mai eficientă dacă autoritățile nu ar ignora opiniile societății civile pe marginea problemelor de actualitate, aşa cum s-a întâmplat în foarte multe cazuri în vechea componență a CNP. „Ne dorim ca vocea noastră să nu fie periferică, dar să facă parte din programul de guvernare”, a subliniat Alecu Reniţă.
„Ne dorim o comunicare mai largă cu societatea civilă, să avem un schimb de opinii şi mai multă expertiză”, a declarat la aceeași conferință premierul Pavel Filip. Pavel Filip a spus că scopul colaborării CNP cu Guvernul este de a asigura un echilibru în parteneriatul dintre autorități, societatea civilă şi sectorul privat.
Guvernul a aprobat la 11 aprilie componența nominală a Consiliului Național pentru Participare (CNP) pentru mandatul 2017-2019. Cei 26 de membri, reprezentanți ai societății civile, vor fi implicați în procesul de elaborare, implementare, monitorizare, evaluare şi actualizare a documentelor de planificare strategică.