Consiliul municipal Chişinău va contracta un credit de 5 mil. de lei pentru finanţarea Parcului urban de autobuze
https://www.ipn.md/index.php/ro/consiliul-municipal-chisinau-va-contracta-un-credit-de-5-mil-de-lei-pentru-finan-7967_962345.html
Consiliul Municipal Chişinău (CMC) va contracta un credit de 5 mil. de lei pentru finanţarea cheltuielilor Parcului Urban de Autobuze (PUA). Creditul va fi luat de la „Moldova-Agroindbank” care a propus municipalităţii cea mai mică rată a dobânzii – 18% anual. Pentru a primi banii de la bancă, Parcul va trebui să depună în gaj 7-8 autobuze.
Decizia de contractare a creditului a fost luată în cadrul şedinţei de joi a CMC. Iniţial a fost propusă contractarea unui credit de 10 mil. de lei, însă în urma dezbaterilor s-a convenit reducerea în jumătate a acestei sume.
Potrivit consilierului neafiliat Mihai Roşcovan, este normal ca CCM să finanţeze acţiuni de dezvoltare a PUA, însă nu este deloc normal să finanţeze pierderile şi cheltuielile întreprinderii. Propunerea de reducere în jumătate a sumei solicitate a fost formulată de consilierii comunişti.
Directorul PUA, Anatol Gheorghiţă a declarat că cele 10 mil. de lei solicitaţi de întreprindere fac parte din suma de 65,5 mil. de lei prevăzuţi pentru această întreprindere în bugetul pentru anul 2006. Până în prezent, însă, de la buget au fost alocate doar 32,5 mil. de lei, iar întreprinderea a calculat că cele 10 mil. de lei ar fi fost suficiente pentru a acoperi cheltuielile pentru anul curent, nemaifiind necesară alocarea altor circa 18 mil. de lei din sumele prevăzute. Deoarece suma solicitată nu va fi alocată în totalitate, problema subvenţionării transportului urban de autobuze va reveni în discuţii în cadrul CMC până la sfârşitul anului, a spus Gheorghiţă.
Veniturile proprii ale întreprinderii au fost planificate în anul curent la cota de circa 22 mil. lei, însă în realitate acestea s-ar putea ridica la 30 mil. de lei, avându-se în vedere majorarea din august cu 60% a costului biletelor pentru călătoria cu autobuzul, mai spus Gheorghiţă.
Întrebat de reporterul Info-Prim Neo de ce Consiliul Municipal contractează credite bancare de vreme ce acumulările la buget au loc, potrivit datelor oficiale, în volumele planificate, consilierul neafiliat Igor Crapivca, membru al Comisiei pentru buget, economie, finanţe şi patrimoniu public local, a declarat că acest lucru se întâmplă din cauză că municipalitatea a investit în anul curent în mai multe obiective neprogramate în buget, cum ar fi reparaţia capitală a drumurilor, a viaductului spre Botanica, construcţia străzii Pan Halippa sau casele pentru refugiaţi. Din această cauză, în prezent datoriile bugetului municipal se cifrează la peste 300 mil. lei numai faţă de băncile comerciale.