logo

Consiliul Concurenţei dispune de instrumentele necesare pentru a-şi impulsiona activitatea


https://www.ipn.md/index.php/ro/consiliul-concurentei-dispune-de-instrumentele-necesare-pentru-a-si-impulsiona-a-7966_1025224.html

Promovarea culturii concurenţiale este un obiectiv foarte important pentru Consiliul Concurenţei, a menţionat Diana Enachi, expert IDIS Viitorul, în cadrul dezbaterii „Politicile în domeniul concurenţei şi sectoarele în care concurenţa neloială perturbează funcţionarea eficientă a economiei de piaţă”, transmite IPN.

„Dar nu numai al Consiliului Concurenţei, ci şi al altor instituții publice și al societății civile. E necesar ca să fie consolidate eforturile în acest sens”,a specificat ea.

Diana Enachi a spus că o societate care cunoaște cum funcționează mecanismele ce asigură o concurență loială pe piață, dar și beneficiile acesteia pentru consumatori, ar fi în măsură să ceară de la Consiliul Concurenței să întreprindă măsuri mai energice și coerente pentru ca pe piața Republicii Moldova legislația concurențială să fie respectată.

Atât Diana Enachi, cât și un alt participant la dezbatere, expertul Victor Parlicov, au ținut să sublinieze că de pârghii în acest sens Consiliul Concurenței dispune. În anul 2012, au fost aprobate doua legi importante: Legea concurenței și Legea cu privire la ajutorul de stat. De asemenea, au fost elaborate proiectele de acte normative pentru aplicarea acestor legi. Toate aceste documente sunt armonizate cu reglementările europene. Însă mediul concurențial din ţară nu s-a schimbat prea mult, iar așteptările mediului de afaceri privind rolul acestei instituții rămân pe agendă.

Victor Parlicov a relevat că, deși între timp s-au majorat și capacitățile Consiliului Concurenții, statele de personal ajungând la circa 100 de persoane, doar în 2015 a fost elaborat un plan de acțiuni în domeniul concurenței și ajutorului de stat.

„Prima mea întrebare este cu ce s-a ocupat Consiliul Concurenței în acești trei ani ce s-au scurs de la aprobarea legilor? Noi nu avem analize serioase a unor segmente de piață, doar niște acțiuni sporadice, mai multe fără o finalitate în judecată. Nu văd voință din partea Consiliului Concurenței, e multă pasivitate. Deși, când primește indicații politice, Consiliul Concurenței se mișcă foarte repede. Să ne amintim de decizia cu casele de schimb valutar. Nu se face o investigație de practici anticoncurențiale în termen de câteva zile. Este unul din cele mai complicate exerciții pentru o autoritate concurențială să demonstreze practicile anticoncurențiale. Nu faptul că prețurile la mai mulți agenți economici sunt aceleași deranjează, dar faptul că a fost un acord între ei privind sincronizarea prețurilor, a spus Parlicov.

Experții s-au referit și la conlucrarea Consiliului Concurenței cu alte autorități publice.

Concluzia generală a fost că instituția are suficiente instrumente, pentru ca activitatea Consiliului Concurenței să fie sesizată de către agenții economici locali și străini, de către consumatorii produselor și serviciilor oferite de ei, de societate în ansamblu.