Consilierii sunt uimiţi de declaraţiile Primarului
https://www.ipn.md/index.php/ro/consilierii-sunt-uimiti-de-declaratiile-primarului-7967_958716.html
Mai mulţi consilieri municipali s-au arătat uimiţi de declaraţiile Primarului general interimar, Vasile Ursu, privind reparaţia capitală a 7 străzi din Chişinău, preconizată pentru primăvara curentă şi cheltuirea, în acest sens, a circa 120 de milioane de lei. Ei susţin că este încălcată procedura legală de gestionare a banilor publici.
Liderul fracţiunii Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD) în Consiliul municipal Chişinău (CMC), Alexandru Corduneanu, a declarat Agenţiei Info-Prim Neo că pentru a deveni realitate, un asemenea proiect, cu implicarea unei sume foarte mari de bani, trebuia să fie discutat în comisiile de specialitate şi apoi, obligator, la şedinţa în plen a Consiliului municipal. Mai mult, Alexandru Corduneanu afirmă că asemenea lucrări de anvergură trebuiau anunţate ca proiect, asupra căruia urmau să se pronunţe nu numai specialiştii, consilierii, dar şi societatea civilă. Lipsa de transparenţă şi de participare a comunităţii în asemenea decizii ar putea duce la încălcări, spune sursa citată, adăugând că fracţiunea PPCD a cerut drumarilor din capitală să prezinte un proiect de renovare a celor 783 de străzi, eşalonat pe mai mulţi ani. Corduneanu spune că proiectul este necesar pentru a determina priorităţile în reparaţia străzilor, cheltuielile ce urmează a fi suportate, precum şi procedurile de monitorizare a permanentă a acestor cheltuieli. Sursa citată nu a contestat importanţa reparaţiei capitale a câtorva străzi, dar a menţionat că şi celelalte merită să fie reparate prin plombarea gropilor pentru a nu crea incomodităţi locuitorilor capitalei. Referindu-se la suma vehiculată de 120 mil. lei pentru renovarea străzilor, Corduneanu a spus că declaraţia lui Ursu este pe responsabilitatea acestuia, fiindcă Direcţiei Generale Transport Public şi Căi de Comunicaţii i-au fiost alocaţi pentru anul curent din buget 30 de milioane de lei.
Liderul fracţiunii „Moldova Noastră” în CMC, Pavel Caba, a declarat că a afalat din presă despre promisiunile lui Ursu de a repara, la preţul de 120 mil. lei 7 străzi din centrul capitalei. El susţine că nu-şi imaginează, de unde va lua această sumă de bani primarul interimar, dar este sigur că prin ignorarea comisiilor de profil şi a CMC în general, a fost încălcată totalmente procedura legală de alocare şi cheltuire a banilor publici. Pavel Caba consideră că un asemenea proiect nu poate fi implementat în grabă, ci trebuie investigată starea reţelelor inginereşti, infrastructura, trebuie de văzut dacă strada nu poate fi lărgită şi ce consecinţe va avea această lărgire. În lipsa unui studiu complex de fezabilitate, proiectul nu are sorţi de izbândă, spune consilierul, sigur că asemenea proiecte nu pot fi implementate fără consultarea cu societatea civilă. Cu toate că nu este contra reparaţiei capitale a străzilor, Pavel Caba crede că Ursu trebuie să anunţe consilierii, de unde va lua banii pentru aceste reparaţii.
Consilierul independent, Ion Mămăligă, afirmă că nu este normal şi legal când Ursu ia decizii de sine stătătoare, fără a aştepta decizia aleşilor locali, care au dreptul exclusiv de alocare a surselor financiare pentru orice fel de lucrări sau procurări. Şi Ion Mănăligă este de părere că asemenea reparaţii capitale nu pot fi făcute fără studii complexe. Acestea trebuie să stea la baza unui program strategic, care urmează, neapărat, să fie aprobat de Consiliul municipal. Reparaţia capitală a drumurilor este o necesitate stringentă, dar ea trebuie efectuată paralel cu reparaţiile curente ale celorlalte străzi, or, Ursu a luat de sine stătător decizia de a ignora peste 700 de străzi în favoarea câtorva, a mai spus Ion Mămăligă, adăugând că plombarea drumurilor este o necesitate.
Consilierul din partea fracţiunii comuniştilor, Vitalie Sacară, crede că asemenea planuri nu pot fi implementate fără o discuţie în comisiile de profil şi în Consiliul municipal, care este un organ reprezentativ al societăţii. El afirmă că legislaţia în vigoare reglementează împuternicirile puterii executive în persoana Primarului general şi a Consiliului municipal, unicul care este în drept să ia asemenea decizii, să reglementeze şi să aloce sumele necesare de bani. Ca şi ceilalţi consilieri, Vitalie Sacară este sigur că reparaţia capitală este o necesitate, dar, la moment, trebuie plombate, de urgenţă, toate drumurile din capitală
De câteva săptămâni Primarul general interimar îşi declară în repetate rânduri intenţia de a renunţa la plombarea tradiţională a drumurilor din capitală în favoarea reparaţiei capitalei a 7 străzi din centrul Chişinăului. Suma estimativa a proiectului lansat de el este de circa 120 mln. lei.