Consilierii municipali au salutat revenirea lui Vladimir Şarban la Primărie
https://www.ipn.md/index.php/ro/consilierii-municipali-au-salutat-revenirea-lui-vladimir-sarban-la-primarie-7965_959772.html
Revenirea lui Vladimir Şarban în funcţia de secretar al Consiliului municipal Chişinău, după mai mult de un an şi jumătate de inactivitate impusă de perioada anchetei, detenţiei şi procesului judiciar, a fost salutată de majoritatea consilierilor municipali.
Liderul fracţiunii Alianţa „Moldova Noastră”, Pavel Caba a spus că împreună cu colegii de fracţiune s-au bucurat de revenirea lui Vladimir Şarban în funcţia de secretar al CMC. AMN a considerat întotdeauna că decizia de suspendare din funcţie a acestuia a fost ilegală, a declarat Caba. Potrivit liderului AMN, Consiliul Municipal Chişinău a simţit lipsa lui Vladimir Şarban ca profesionist, deoarece, în prezent, calitatea pregătirii unor proiecte de decizie lasă de dorit.
Preşedintele fracţiunii PPCD, Alexandru Corduneanu a spus că revenirea lui Şarban este un efect al reformei care s-a produs în sistemul judiciar şi în conformitate cu cele 10 puncte pe care PPCD le-a prezentat actualei guvernări. „Cred că este o chestie benefică în general atât pentru comunitatea Chişinăului, cât şi a R. Moldova”, a declarat Corduneanu.
Solicitat de presă în acelaşi context, consilierul comunist Grigore Mâra a menţionat doar că CMC a luat act de hotărârea instanţei de judecată care l-a repus în funcţie pe Vladimir Şarban. Deoarece decizia instanţei este irevocabilă, Consiliul Municipal s-a conformat, a menţionat Mâra.
Totodată, primarul interimar al capitalei, Vasile Ursu s-a arătat nemulţumit de întrebarea jurnaliştilor, acuzându-i că încearcă să facă politică. „În sfârşit, a fost hotărârea judecăţii care a anulat acea sistare a activităţii sale şi Vladimir Şarban şi-a început activitatea în Primărie”, a declarat Ursu.
Miercuri, 7 iunie, Judecătoria sectorului Centru al capitalei, a decis irevocabil restabilirea în funcţie a secretarului CMC Vladimir Şarban.
El a fost arestat în noiembrie 2004 cu puţin timp înaintea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, fiind învinuit că ar fi modificat decizia CMC din 12 decembrie 2002 privind procurarea a 40 de ambulanţe cu scopul acordării unor drepturi suplimentare primarului general al capitalei Serafim Urecheanu. Şarban pledează nevinovat şi declară că procesul intentat are conotaţii politice. Republica Moldova a fost condamna de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), la 4 octombrie 2005, pe dosarul „Şarban vs Moldova”, pentru încălcarea a 3 articole din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, care se referă la „interzicerea torturii”, „Dreptul la libertate şi siguranţă” şi “Dreptul respectării vieţii private şi de familie”.