logo

Conferința Națională În Boli Vasculare Cerebrale cu participarea experților internaționali. ACȚIUNI PRIORITARE DE COMBATERE A ACCIDENTULUI VASCULAR CEREBRAL ACUT ÎN REPUBLICA MOLDOVA IRENE- COST (IMPLEMENTATION RESERCH NETWORK IN STROKE CARE) cu prezentarea Studiului Pilot in Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/conferinta-nationala-in-boli-vasculare-cerebrale-cu-participarea-expertilor-inte-7542_1068079.html

COMUNICAT DE PRESA

Perioada de desfășurare: 16-18 septembrie 2019, 9.00-16.00

 

Locație:

Sala Prut hotel Radisson Blu Hotel, str. Mitropolit Varlaam 77, Chișinău 2012, Moldova

 

         Republica Moldova a fost nominalizată țară-gazdă pentru primul Summit al Proiectului IRENE – COST (Implementation Reasearch Network in Stroke Quality), care va avea loc în perioada 16-17 septembrie, 2019, la Chișinău unde vor participa reprezentanți a peste 30 de țări europene. În paralel, va fi susținută Conferința Națională în Boli vasculare cerebrale.

         Asociația de Stroke din Moldova organizează în perioada 17-18 septembrie Conferința Națională in Boli vasculare cerebrale cu participare a experților internaționali

         Dorim ca programul conferinței să aducă la zi ultimele noutăți din domeniu, prezentate de reputați specialiști invitați din străinătate, dar și din Republica Moldova.

 

         Asociația de Stroke din Moldova este gazda locală a acestor evenimente de importanță internațională, iar pe parcursul celor 3 zile, în sălile hotelului Radisson Blu Hotel se vor desfășura manifestări științifice si discuții profesionale pe marginea celor mai complexe și mai complicate subiecte în domeniu.

 

            Accidentul vascular cerebral este a doua cauză principală de deces și principala cauză de invaliditate de-a lungul vieții la nivel mondial. Există metode eficiente pentru tratamentul accidentului vascular cerebral; cu toate acestea, punerea în aplicare a acestor metode de tratament este foarte limitată și, prin urmare, constituie cea mai dificilă problemă în gestionarea curentă a AVC. În multe țări și în multe spitale, pacienții nu primesc tratament eficient, deoarece cadrul de implementare lipsește.

Consorțiul interdisciplinar își propune să înțeleagă factorii contextuali, să dezvolte cadrul de implementare și să-și testeze eficacitatea. Un cadru de implementare eficient va avea un impact deosebit asupra sănătății publice. Rezultatele cercetării acestei acțiuni pot salva zeci de mii de vieți, pot elimina sute de mii de dizabilități după accident vascular cerebral și pot economisi milioane de euro în costurile de asistență medicală. Rețeaua este o parte esențială a unui astfel de proiect de implementare la scară largă.

Activitatea principală a acțiunii IRENE COST este îmbunătățirea sănătății publice prin; a) Crearea de rețele care să faciliteze înțelegerea factorilor contextuali, în ceea ce privește diferențele dintre țări în ceea ce privește valorile inovării și climatul de implementare, b) un registru de calitate care să ofere o imagine coezivă a implementării tratamentelor de accident vascular cerebral; urmată de c) diseminarea rezultatelor către principalele părți interesate (de exemplu, spitale și Ministerele Sănătății) pentru a implementa noi mecanisme pentru a îmbunătăți rezultatul accidentului vascular cerebral.

Acțiunea IRENE COST se va derula în principal în țările europene unde sarcina accidentului vascular cerebral este mai mare (țările care vizează acțiunea), în timp ce calitatea îngrijirii accidentului vascular cerebral este mai mică, iar resursele pentru asistență medicală sunt mai puțin dezvoltate în comparație cu alte țări europene. Acțiunea IRENE COSTU va atenua disparitățile în îngrijirea AVC și va îmbunătăți rezultatele după accident vascular cerebral.
 

         Vorbim despre accidentul vascular cerebral, care este a doua cauza de deces în Republica Moldova după bolile cardiovasculare și care anual ia din rândurile noastre mii de  persoane tinere apte de muncă.. Se estimează că AVC-ul va deveni, până în anul 2030, principal cauză de mortalitate la nivel mondial, ajungând la aproximativ opt milioane de decese anual.

         Se explică aceasta situație prin profilaxia deficitară, stilul de viață nesănătos, dar și prin faptul că oamenii sunt foarte puțin informați și multe boli care favorizează AVC-ul rămân ani de zile nedescoperite și netratate.

Pentru combaterea, dar si profilaxia AVC în Republica Moldova au demarat mai multe studii și proiecte atât naționale, cât și la nivel internațional cum ar fi cel din Austria și Israel, care vizează determinarea factorilor de risc ai AVC la tineri și tratamentul trombolitic.

         Tromboliza intravenoasă este o metoda bine stabilita in R.Moldova de tratament a AVC-ului ischemic, cu succes implementată în clinicile din RM. Metodele noi de tratament endovascular al Accidentului Vascular Cerebral necesita o implimentare cat mai rapida si in R. Moldova, iar stabilirea unui program național de combatere a Stroke-ului este vital important.

Manifestarea va avea tematica focalizata pe impactul enorm al Accidentul Cerebral Acut in lume, cat si pe metodele contemporane de tratament al lui.

 

Coordonatorii programului sunt:

 

STANISLAV GROPPA - Președinte al Asociației de Stroke a Moldovei, Șeful Catedrei de Neurologie a USMF "N. Testemițanu", Director al Departamentului de Neurologie și Neurochirurgie al Institutului de Medicină de Urgență, Profesor universitar, Academician al Academiei de Științe a Moldovei.

 

NATAN M. BORNSTEIN – Profesor în neurologie la Universitatea Tel Aviv, Facultatea de Medicină Sackler, șeful Unității de Stroke în Centrul Medical Tel-Aviv, Președinte al Asociației de Neurologie din Israel, Vicepreședinte al Organizației Mondiale de Stroke (WSO), Membru al Comitetului Executiv al Organizației Europeane a Accidentului vascular cerebral (ESO), Președinte al Panelului Stroke al Academiei Europene de Neurologie (EAN).

 

ORGANIZING COMMITTEE

STANISLAV GROPPA - MD, PhD, University Professor, Academician. 069145820

NATAN M. BORNSTEIN - MD, PhD, University Professor, Israel.

CIOCANU MIHAIL - MD, PhD, University Professor.

ZOTA EREMEI - MD, PhD, Associate Professor.

MANOLE ELENA - MD, PhD, Associate Professor.

BODIU ADRIAN - MD, PhD, Associate Professor.

GASNAȘ ALEXANDRU - MD, PhD, Assistant Professor.

CHIOSA VITALIE - MD, PhD, Assistant Professor.

PLOTNICU SORIN - MD, Assistant Professor.

MANEA DIANA - MD, Master 069354807

CRIVORUCICA IGOR - MD.

VATAMANU ANATOLIE - MD, PhD student.

LEAHU PAVEL - MD, PhD student.

CATERENIUC DANIELA - MD, PhD student.

BĂLĂNUȚĂ TATIANA – MD. 069782558

GLAVAN DANU - MD.

 

În calitate de speaker vor participa experți, precum:

GROPPA STANISLAV – Președinte al Asociației de Stroke a Moldovei, Șeful Catedrei de Neurologie a USMF "N. Testemițanu ", Director al Departamentului de Neurologie și Neurochirurgie al Institutului de Medicină de Urgență, Profesoruniversitar, Academician al Academiei de Științe a Moldovei..

 

REPRZENTANȚI AI PREȘEDENȚIEI ȘI AI PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA

- Cuvânt de bun venit.

 

NEMERENCO ALA – Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova.

- Cuvânt de bun venit.

 

NATAN M. BORNSTEIN – Profesor în neurologie la Universitatea Tel Aviv, Facultatea de Medicină Sackler, șeful Unității de Stroke în Centrul Medical Tel-Aviv, Președinte al Asociației de Neurologie din Israel, Vicepreședinte al Organizației Mondiale de Stroke (WSO), Membru al Comitetului Executiv al Organizației Europeane a Accidentului vascular cerebral (ESO), Președinte al Panelului Stroke al Academiei Europene de Neurologie (EAN).

 

ROBERT MIKULIK - Șef al programului de cercetare al accidentului vascular cerebral la Spitalul Sf. Anne din Brno, Republica Cehă, Președinte al proiectului ESO-EAST și fost-membru al Comitetului Executiv al Organizației Europene a Accidentului vascular cerebral (ESO) și al comitetului de planificare ESOC.

GROPPA STANISLAV – Președinte al Asociației de Stroke a Moldovei, Șeful Catedrei de Neurologie a USMF "N. Testemițanu ", Director al Departamentului de Neurologi și Neurochirurgie al Institutului de Medicină de Urgență, Profesor universitar, Academician al Academiei de Științe a Moldovei.

FRANCESCA ROMANA PEZZELLA– Expert internațional în Accidentul vascular cerebral din partea OMS.

- Strategia globală de management al accidentului vascular cerebral în Europa 2030

NATAN M. BORNSTEIN – Profesor în neurologie la Universitatea Tel Aviv, Facultatea de Medicină Sackler, șeful Unității de Stroke înCentrul Medical Tel-Aviv, Președinte al Asociației de Neurologie din Israel, Vicepreședinte al Organizației Mondiale de Stroke (WSO), Membru al Comitetului Executiv al Organizației Europene a Accidentului vascular cerebral (ESO), Președinte al Panelului Stroke al Academiei Europene de Neurologie (EAN).

MARK MALKOFF - Profesor de neurochirurgie și neurologie și Vicepreședinte de neurologie.

MATEI ANDREI - General Director of the National Insurance Company in Medicine from Republic of Moldova

THOMAS FISCHER – Șeful Inițiativei Globale Angels

ROBERT MIKULIK - Șef al programului de cercetare al accidentului vascular cerebral la Spitalul Sf. Anne din Brno, Republica Cehă, Președinte al proiectului ESO-EAST și fost-membru al Comitetului Executiv al Organizației Europene a Accidentului vascular cerebral (ESO) și al comitetului de planificare ESOC.

CIOCANU MIHAIL - Șeful Institutului de Medicină de Urgență, fost vice-ministru al Ministerului Sănătății, profesor universitar

ZINAIDA BEZVERHNI - Director General al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova

GHEORGHE IANA - Medic primar în radiologie și imagistică medicală, profesor universitar, UMF „Carol Davila” București

MANOLE ELENA - doctor în științe medicale, conferențiar universitar

ZAPUHLIH GRIGORE - Director general al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, profesor universitar

EFREMOVA DANIELA, ZOTA EREMEI

 

Speranța noastră este că acesta Conferința va da un imbold nou pentru imbunătățirea strategiilor terapeutice si chirurgicale in tratamentul si profilaxia Accidentului Vascular Cerebral in R. Moldova.

COMITETUL ORGANIZATORIC



DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.