logo

Conferință de nivel înalt privind impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/conferinta-de-nivel-inalt-privind-impulsionarea-absorbtiei-fondurilor-europene-7967_1099165.html

Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor și Euronest Intercommunity Development Association au organizat pe 31 august, la Chișinău, o conferință de nivel înalt. Evenimentul s-a referit la impulsionarea absorbției fondurilor europene de către Republica Moldova, țară candidată la Uniunea Europeană. Scopul conferinței a fost de a promova parteneriatele transfrontaliere și a prezenta exemple de bune practici între două state, România și Republica Moldova, în diverse domenii de interes.

Într-o conferință de presă la IPN, Iurie Calestru, director de programe la IDEP, a declarat că printre domeniile de interes se numără administrație, educație, sănătate, mass-media, aeroporturi (Iași, Chișinău, Bacău), siguranța alimentelor (București și Chișinău), protecția mediului (Iași, Vaslui, Chișinău), mediu de afaceri. Obiectivul final al unor astfel de evenimente este impulsionarea absorbției fondurilor europene.

Evenimentul din 31 august a întrunit 170 de reprezentanți ai echipelor manageriale din Republica Moldova și omologi din România. A participat conducerea din trei raioane din Republica Moldova, conducerea a trei municipii din România, conducerea a circa 30 de primării de pe ambele maluri ale Prutului, dar și conducerea a 20 spitale de importanță națională și regională. La fel, au participat reprezentanți a șapte universități de pe ambele maluri ale Prutului, conducerea a trei aeroporturi, conducerea agenției de protecția al mediului din Iași și Vaslui, precum și reprezentanți ai Centrului Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale.

„Ca rezultat, au fost stabilite parteneriate interumane ce urmează a fi transformate în parteneriate interinstituționale, ceea ce va asigura cadrul necesar pentru parteneriate durabile și formarea echipelor de proiect mixte moldo-române. În prima parte a evenimentului, au avut loc discuții punctuale, astfel încât partenerii să fie cât mai pregătiți pentru depunerea de proiecte în comun și, implicit, atragerea de fonduri europene”, a declarat Iurie Calestru.

Discuțiile au fost urmate de o serie de vizite de lucru la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, dar și la Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale. „În cadrul acestor vizite de lucru, partenerii din România, dar și cei din Republica Moldova au putut vedea propriu-zis proiectele realizate anterior, în special din fonduri europene, necesitățile și anumite oportunități care ar putea servi un imbold pentru declanșarea parteneriatelor interinstituționale”, susține Iurie Calestru.

Potrivit lui, una dintre direcțiile prioritare de activitate ale IDEP Moldova este identificarea soluțiilor pentru absorbția fondurilor europene disponibile pentru Republica Moldova, odată cu obținerea statutului de țară – candidat la UE. Și anume, în vederea demersului de apropiere a celor două maluri ale Prutului și cu scopul de a stabili parteneriate pentru proiecte în echipe comune moldo-române.

Conferința se desfășoară în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul conferinței de presă nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.