Pe 9 mai Moldova celebrează pacea și unitatea familiei europene, pentru că moldovenii sunt europeni și locul acestora este în Uniunea Europeană. Pentru Republica Moldova, această zi reflectă angajamentul ferm față de valorile și standardele UE. Uniunea Europeană înseamnă acasă. Cu asemenea mesaje a venit conducerea de vârf a Republicii Moldova de Ziua Europei, transmite IPN.
Șefa statului, Maia Sandu, a declarat că această este primul an în care Moldova sărbătorește Ziua Europei în calitate de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. „Avem mult de lucru, dar sunt convinsă că într-o zi vom sărbători Ziua Europei ca membru cu drepturi depline în această mare familie”, a spus președintele Republicii Moldova în mesajul său cu prilejul Zilei Europei. „Uniunea Europeană ne ajută să modernizăm școlile și spitalele, să construim drumuri și poduri, să-i ajutăm pe cei mai vulnerabili și să salvăm vieți omenești. Europa ne-a primit cu brațele deschise. Suntem tot mai respectați la nivel internațional. Pe 1 iunie 50 de lideri europeni vor veni în Moldova și vom avea un loc egal la masa de discuții a celor mai importante țări ale lumii. Este un semn clar că Moldova se ridică și devine o țară importantă a lumii civilizate”, a adăugat președintele Republicii Moldova.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat într-un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Europei că „Uniunea Europeană înseamnă acasă, acolo unde oamenii își trăiesc viață cu încredere, unde se ajută și se respectă, unde își împart tristețea și bucuriile. Dar cu toții se gândesc la un viitor mai bun - împreună, acasă”. Președintele Parlamentului a menționat că omenirea încă nu și-a învățat lecția trecutului. „Un stat agresor, care este Federația Rusă, a declanșat un război oribil după intensitate, distrugeri, după milioanele de oameni care și-au lăsat casele și au plecat”, a spus el. Igor Grosu a reamintit că simbolurile agresiunii, războiului, ale invaziei Federației Ruse împotriva Ucrainei sunt interzise în Moldova, iar cei care vor purta aceste însemne trebuie să-și asume consecințele.
Premierul Dorin Recean a subliniat că astăzi celebrăm pacea europeană și capacitatea unor țări de a renunța la război ca instrument de politică externă. „Celebrăm proiectul Uniunea Europeană, un proiect economic, politic, social, un proiect al păcii la care ne dorim să participăm”, a spus Dorin Recean.
Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a spus că la 78 de ani de când aliații au adus pacea pe continentul european, Federația Rusă a readus războiul în Europa, sfidând atât dreptul internațional, cât și memoria celor care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial pentru pace și învingerea nazismului. „Țara noastră condamnă ferm orice acțiune agresivă și dorim să subliniem importanța păcii și a cooperării internaționale în promovarea prosperității și a stabilității în întreaga Europă”, a menționat viceprierul.
În data de 9 mai, cinci partide pro-europene, inclusiv Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Partidul Liberal, Partidul Democrația Acasă, Partidul Puterea Poporului și Partidul Verde-Ecologist, au semnat Declarația partidelor pro-europene cu prilejul Zilei Europei. Semnatarii au formulat ca priorități urgente decuplarea Republicii Moldova de la monopolurile menținute de Federația Rusă în economie, energie, mass-media, retragerea neîntârziată a Republicii Moldova din CSI, rezolvarea conflictului din stânga Nistrului printr-o politică curajoasă de acțiuni cu privire la demilitarizarea, decriminalizarea și democratizarea acestei regiuni și integrarea sa în spațiul constituțional al țării. „Noi credem că victoria Ucrainei contra agresiunii rusești este o cauză dreaptă și legitimă, iar recunoașterea perspectivei de aderare la UE răspunde idealului nostru național de pace, libertate, democrație și supremație a legii”, se menționează în Declarație.
„9 mai nu este doar ziua nostalgiilor sau paradelor militare, ci este, înainte de toate, ziua în care suntem europeni și în care ne putem afirma cu tărie această identitate. Republica Moldova merită să facă parte din familia întregită a națiunilor europene, iar în acest scop avem nevoie de larga susținere a întregii societății moldovenești”, a afirmat Igor Munteanu, președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare.
Evenimentele dedicate Zilei Europei vor avea loc în Republica Moldova în perioada 9-31 mai.