Conducerea CO „Teleradio-Găgăuzia” consideră ilegală decizia Adunării Populare de a dizolva instituţia
https://www.ipn.md/index.php/ro/conducerea-co-teleradio-gagauzia-considera-ilegala-decizia-adunarii-populare-de-7967_970550.html
Conducerea Consiliului de Observatori (CO) ai Companiei publice „Teleradio-Găgăuzia” consideră ilegală decizia Adunării Populare a Găgăuziei (AP) de a dizolva instituţia.
AP a decis în unanimitate la 10 iulie, reformarea CO „Teleradio-Găgăuzia” şi declararea unui nou concurs pentru ocuparea funcţiilor vacante. Ultimul ales preşedinte al AP, Ana Harlamenko, a declarat pentru Info-Prim Neo că preşedintele CO, Mihail Daradur, a ignorat pentru a doua oară solicitarea AP de a prezenta raportul de activitate al instituţiei în anul 2007. Potrivit Anei Harlamenko, selectarea membrilor CO a fost efectuată cu încălcarea legislaţiei, care prevede că instituţia trebuie să aibă o componenţă diversificată. Majoritatea membrilor CO sunt reprezentanţi ai Universităţii de Stat din Comrat, al cărei rector este Mihail Daradur. Acesta, potrivit Anei Harlamenko, influenţa deciziile membrilor CO, dat fiind că era şeful lor la locul de muncă de bază.
Preşedintele CO, Mihail Daradur, a declarat pentru Info-Prim Neo că decizia de a dizolva instituţia este una ilegală pentru că AP nu avea dreptul să ia o asemenea decizie în lipsa preşedintelui CO. Mihail Daradur susţine că se afla în această perioadă într-o deplasare în Turcia. El neagă că ar fi ignorat să prezinte AP raportul CO, mai ales că o asemenea solicitare nici nu a parvenit din partea AP, spune sursa citată. De asemenea, Mihail Dadur susţine că prezentarea raportului a fost imposibilă până în prezent din cauza situaţiei incerte din AP. „Nu ştim nici măcar în faţa cui ar trebui să prezentăm raportul, numirea în funcţiile de conducere ale AP fiind, la acest moment, contestată în instanţă”, a menţionat Daradur. Totodată, preşedintele CO a evitat să comenteze acuzaţiile precum că ar fi influenţat deciziile membrilor CO. El a menţionat că de abia s-a întors din deplasare şi nu deţine până în acest moment nici un document referitor la dizolvarea CO. „În momentul în care vom avea documentele, vom face publică poziţia CO”, a spus Mihail Daradur.
Şi preşedintele Companiei publice „Teleradio-Găgăuzia”, Ecaternia Jekova, consideră că AP nu avea dreptul să dizolve CO în absenţa preşedintelui CO şi fără a audia raportul consiliului. Potrivit acesteia, AP nu avea nici un temei de a reforma CO, în ultima perioadă fiind înregistrate progrese semnificative în activitatea companiei publice. „Este un paradox. Acum un an şi jumătate, compania avea timp de emisie 10 minute pe zi, iar la moment are 5-6 ore zilnic, 50% din emisiuni fiind în limba găgăuză, iar AP consideră că CO lucrează prost şi trebuie schimbată conducerea”, a remarcat Ecaternia Jekova. „Este o chestiune pur politică şi nu merita să fie examinată în felul acesta”, a mai adăugat preşedintele companiei. Ea a menţionat că nu are de gând să se implice în aceste dispute politice şi continuă să-şi exercite atribuţiile.
„Teleradio-Găgăuzia” a fost transformată în compania publică ca urmare a Legii adoptate de Adunarea Populară (AP) a regiunii cu privire la televiziune şi radio, care a intrat în vigoare la 27 iulie 2007. Experţi şi ONG-uri media au semnalat că transformarea instituţiei a avut loc cu încălcări. Printre cele mai grave, în opinia experţilor, este faptul că „Teleradio-Găgăuzia” a fost lichidată, iar apoi transformată în radiodifuzor public şi faptul că membrii Consiliului de Observatori ai Companiei au fost aleşi într-un mod netransparent şi cu încălcări ale legislaţiei.