Conducerea Agenţiei „Moldova Tutun” speră că anul 2008 va fi un moment de cotitură în revitalizarea ramurii tutunului
https://www.ipn.md/index.php/ro/conducerea-agentiei-moldova-tutun-spera-ca-anul-2008-va-fi-7966_967034.html
Directorul general al Agenţiei agroindustriale „Moldova Tutun”, Petru Tărâţă, speră că anul 2008 va fi un moment de cotitură în revitalizarea ramurii tutunului.
Petru Tărâţă a declarat în cadrul întrunirii zonale a producătorilor, procesatorilor şi exportatorilor de tutun de luni, 29 octombrie, că Agenţia şi-a propus pentru anul 2008 o sarcină grea, dar realizabilă – de a planta tutun pe o suprafaţă de 6,2 mii ha şi de a obţine o recoltă globală de circa 10,2 tone. Atingerea scopurilor preconizate va conduce la creşterea veniturilor din activitate până la 500-800 mln lei anual, a defalcărilor la buget până la 180 mln şi la asigurarea cu locuri de muncă a cetăţenilor, a menţionat directorul „Moldova Tutun”.
Măsurile întreprinse de stat în ultimii ani pentru revitalizarea ramurii tutunului nu au avut efectul scontat, susţine sursa citată. Situaţia s-a agravat în ultimii doi ani 2006 şi 2007 din cauza condiţiilor climaterice defavorabile, dar şi a stopării de către Rusia a importului tutunului.
Potrivit directorului Agenţiei „Moldova Tutun”, în 2007 au fost plantate 3,1 mii hectare cu 300 ha mai puţin ca în anul precedent. Din cauza secetei, plantele au stat mult timp conservate şi numai în urma precipitaţiilor căzute tutunul a devenit singura cultură care a produs o recoltă relativ bună, deşi târzie.
Diminuarea suprafeţelor cultivate şi volumelor de producţie pune în acest an ca niciodată în pericol asigurarea cu materie primă a întreprinderilor de prelucrare a tutunului, inclusiv a SA „Tutun CTC”, subliniază Petru Tărâţă. Din cauza lipsei materiei prime, din cele 8 mari întreprinderi, 4 nu vor activa nici în acest an precum nu au activat nici în ultimii 4 ani.
Agenţia agroindustrială „Moldova Tutun”a elaborat un Plan de măsuri pentru revitalizarea ramurii tutunului pentru 2007-2010. În comun cu SA „Tutun CTC” au fost elaborate pentru fiecare raion programe de sporire a producţiei tutunului, care au drept scop asigurarea stabilă cu materie primă a întreprinderii şi a cultivatorilor cu contracte avantajoase de durată.