Interzicerea prin lege a vânzării terenurilor agricole persoanelor fizice și juridice străine ar fi una dintre măsurile solicitate pentru a opri declinul sectorului, dar și pentru a pune bazele unei dezvoltări durabile pe viitor. O altă măsură ar fi asigurarea accesului producătorilor agricoli autohtoni și din industria alimentară în rețelele comerciale din țară. Propunerile aparțin candidatului la funcția de președinte Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor, transmite IPN.
Într-un briefing de presă, Alexandr Stoianoglo a declarat că sectorul agricol reprezintă o ramură strategică a economiei naționale, având o pondere anuală de peste 14% din produsul intern brut și mai mult de 45% din volumul total al exporturilor țării.
Candidatul afirmă că sectorul agroalimentar din Moldova trece printr-o criză profundă. Prețurile la produsele alimentare de bază au crescut cu peste 66% în ultimii trei ani. „Moldova, în mare parte, a fost transformată într-o țară exportatoare de materie primă – exportăm grâu, orz și porumb, dar importăm carne și lapte, pe care le-am putea produce aici, în Moldova”, susține Alexandr Stoianoglo.
În opinia sa, este necesar ca sectorul agroalimentar să fie asigurat cu forță de muncă calificată, iar acest lucru ar fi posibil prin restabilirea Universității Agrare de Stat din Moldova (care a fost absorbită de UTM) și revitalizarea sistemului de cercetare și inovare în agricultură. Acesta mai propune introducerea impozitului pe venit la cota zero pentru venitul reinvestit în sectorul agroalimentar în zonele rurale.
Printre soluțiile prezentate de candidat se numără și modificarea Legii cu privire la achizițiile publice, astfel încât pentru instituțiile publice să se achiziționeze în mod prioritar produse alimentare autohtone. La fel, Alexandr Stoianoglo propune ca fondul de subvenționare în agricultură la să fie în mărime de cel puțin 2,5 miliarde de lei.