Fiodor Negru, candidat independent la funcția de consilier municipal în Consiliul municipal Chișinău, acuză condiții inegale pentru concurenții electorali care candidează independent și cei înaintați de partide politice. În cazul primilor cerințele sunt mai drastice și mai dificil de respectat.
Într-o conferință de presă la IPN, Fiodor Negru a spus că sunt partide care au raportat că au trei membri de partid și au înaintat liste de vreo treizeci de persoane fie pentru Consiliul municipal Chișinău, fie pentru consiliul unităților teritoriale de nivelul doi din municipiul Chișinău. „Eu ca să fiu înregistrat personal am colectat 300 de semnături și dintre acestea 300 de semnături Comisia Electorală Centrală de circumscripție nr.1 municipiul Chișinău a acceptat 284 de semnături. Ca să fiu înregistrat era necesar să prezint 255 de semnături. Niciun partid nu deține atâția membri pe care ei înaintează în consiliile municipale Chișinău, în consiliile sătești din componența municipiului Chișinău, în Consiliul municipal Bălți și în consiliile raionale”, a precizat Fiodor Negru.
Candidatul independent la funcția de consilier municipal în Consiliul municipal Chișinău a adăugat că s-a confruntat cu dificultăți și atunci când a vrut să comande pliante electorale.
Fiodor Negru a solicitat instituțiilor abilitate să revizuiască legislația ca să fie oferite drepturi egale pentru candidații înaintați de partide și pentru candidații independenți. Astăzi partidele sunt înregistrate în campania electorală având doar procesul-verbal al ședinței partidului care se consemnează cu ștampilă și se semnează de președintele partidului, după care lista de candidați este înregistrată la CEC. În timp ce candidați independenți trebuie să meargă la oameni și să colecteze semnături, ulterior este un proces de verificare a semnăturilor. Candidatul independent a mai spus că unele semnături ar putea să nu fie acceptate din motive nejustificate în opinia sa. Toate aceste lucruri descurajează participarea independentă a persoanelor în alegeri, a mai spus concurentul electoral.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.