logo

Comunitatea romilor își exprimă sprijinul în prezidențiale pentru Igor Dodon


https://www.ipn.md/index.php/ro/comunitatea-romilor-isi-exprima-sprijinul-in-prezidentiale-pentru-igor-8008_1077202.html

Reprezentanții Fundației Internaționale „Baronul Mircea Cerari” îndeamnă oamenii să nu fie indiferenți de soarta țării și să participe activ la alegerile prezidențiale, care vor avea loc duminică, 1 noiembrie. Potrivit lor, comunitatea romilor îl va susține pe Igor Dodon, care candidează pentru un nou mandat prezidențial, deoarece atât el, cât și Partidul Socialiștilor, le-au acordat sprijin și s-au implicat în soluționarea problemelor pe care le au.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele Fundației Internaționale „Baronul Mircea Cerari”, Artur Cerari, a declarat că deja duminică au loc alegerile, iar votul fiecărui cetățean este extrem de important pentru viitoarea dezvoltare a Republicii Moldova, care este un stat multietnic. „Nouă nu este indiferentă soarta acestei palme de pământ, pentru că aici ne cresc copiii, nepoții, strănepoții. Sincer, noi nu avem nevoie de prea multe, totul e pentru copii, pentru generațiile care vin. Îmi doresc foarte mult ca tineretul nostru, care a plecat peste hotare, să revină acasă. Să creăm locuri de muncă, să fie asigurată educația și celelalte. Noi trebuie să ne dezvoltăm și să avem relații bune și cu Estul, și cu Vestul”, a menționat baronul romilor.

„Da, eu sunt baronul romilor din întreaga Moldovă și eu voi vota pentru Igor Nicolaevici Dodon, pentru această candidatură. Și niciun președinte anterior nu ne-a întins mâna nouă, romilor din Republica Moldova, așa cum a făcut partidul său, așa cum el însuși. De asta noi sperăm și în viitor în cooperarea noastră. El, în calitate de lider al națiunii, lider al țării noastre, ne va acorda ajutor comunității noastre, a romilor, și tuturor popoarelor care trăiesc pe teritoriul Republicii Moldova”, a mai spus Artur Cerari.

Petru Baranciuc, reprezentant al International Roma Union în Moldova, s-a referit la motivele pentru care comunitatea romilor a decis să-l susțină pe Igor Dodon pentru un nou mandat prezidențial. Potrivit lui, comunitatea romă se confruntă cu multe probleme. A încercat să conlucreze cu toate partidele și au existat numeroase planuri de acțiuni pentru integrarea romilor, însă acestea erau bune doar pe hârtie. Aceste acțiuni nu aveau acoperire financiară și nici nu erau desemnate persoane responsabile. Și deși romii au susținut mai multe formațiuni, ulterior acestea ignorau comunitatea, fapt ce i-a determinat să-i susțină doar pe cei „care o să întindă o mână de ajutor”.

Potrivit lui Petru Baranciuc, Partidul Socialiștilor, fără să i se ceară ceva, a acționat. Au fost angajați, din contul bugetului de stat, peste 50 de mediatori comunitari. De asemenea, au fost numiți doi consilieri ai prim-ministrului, care sunt responsabili de soluționarea problemelor romilor. „Și atunci am spus, de ce, domnule, să nu mergem să susținem acest om și acest partid, fiindcă din toate partidele care au fost în Republica Moldova, este unicul care ne-a întins o mână de ajutor”, a precizat Petru Baranciuc.