Comunitatea internaţională cheamă Transnistria să se pregătească pentru „discuţii serioase” la următoarea rundă de negocieri
https://www.ipn.md/index.php/ro/comunitatea-internationala-cheama-transnistria-sa-se-pregateasca-pentru-discutii-7965_958223.html
Comunitatea internaţională salută acţiunile Ucrainei îndreptate spre punerea in aplicare a Declaraţiei comune a premirilor ucrainean şi moldovean cu privire la unificarea procedurilor controlului vamal, iar UE şi SUA cheamă Transnistria să se pregătească pentru „discuţii serioase” la următoarea rundă de negocieri. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul Consiliului Permanent al OSCE, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat al MAEIE.
Delegaţia Permanentă a Republicii Moldova a informat comunitatea internaţională despre importanţa pe care o acordă autorităţile moldoveneşti şi rolul crucial al Misiunii UE de Asistenţă la frontieră în asigurarea unui control eficient al frontierei, consolidarea capacităţilor instituţionale ale serviciilor relevante, în particular pe segmentul transnistrean al frontierei de stat moldo-ucrainene. A fost salutată decizia Ucrainei de a pune în aplicare, din 3 martie 2006, mecanismul prevăzut de Declaraţia comună a prim-miniştrilor Moldovei şi Ucrainei din 30 decembrie 2005 şi a prevederilor stipulate de Protocolul vamal bilateral din 15 mai 2003, se spune în comunicat. Partea moldovenească a exprimat, de asemenea, aprecierea înaltă a sprijinului acordat în acest sens de către UE şi SUA.
Delegaţia R. Moldova a lansat un apel către toţi participanţii la procesul de negocieri în formatul “5+2” de a utiliza pârghiile de care dispun asupra liderilor de la Tiraspol în vederea determinării acestora către o abordare constructivă a problemelor de pe agenda procesului de negocieri - democratizarea şi demilitarizarea regiunii transnistrene.
Delegaţiile GUAM, a Ucrainei, Uniunii Europene, Canadei şi Statelor Unite au fost unanime în aprecierea obiectivelor şi scopurilor finale ale Misiunii UE de Asistenţă la frontiera moldo-ucraineană, potrivit sursei citate. Au fost salutate şi acţiunile Ucrainei îndreptate spre punerea în aplicare a Declaraţiei comune.
UE şi SUA au chemat Tiraspolul sa fie pregătit pentru „discuţii serioase” şi să abordeze într-o manieră responsabilă subiectele de pe agenda negocierilor care vor avea loc pe 4-5 aprilie curent.