logo

Comuniștii și socialiștii promit să dubleze investițiile în sistemul medical


https://www.ipn.md/index.php/ro/comunistii-si-socialistii-promit-sa-dubleze-investitiile-in-sistemul-8011_1082387.html

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor susține că a elaborat măsuri și o viziune clară asupra modernizării sistemului medical din țară și, în primul rând, prin creșterea investițiilor. Comuniștii și socialiștii promit că în următorii patru ani volumul acestora va fi dublat, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, a declarat că obiectivele electorale, ce vizează sănătatea populației, sunt elaborate și gata a fi puse în aplicare imediat după formarea noului Guvern în urma alegerilor parlamentare din 11 iulie. Acestea includ asigurarea completă a instituțiilor medicale cu personal calificat; depășirea decalajului în accesul la servicii medicale de calitate între diferite grupuri ale populației, inclusiv între locuitorii orașelor și satelor.

BeCS promite aplicarea unor sisteme digitale și informaționale moderne în sfera asistenței medicale; propagarea modului sănătos de viață; diagnosticarea în masă a stării de sănătate a populației la toate etapele vieții, precum și perfecționarea sistemului de reabilitare a pacienților cu boli cronice.

În domeniul securității farmaceutice, pentru extinderea nomenclatorului de medicamente accesibile populației, formațiunea politică promite să susțină producătorii locali și să atragă producători internaționali. La fel, urmează să fie implementat sistemul de trasabilitate a medicamentelor, să fie îmbunătățit sistemul medicamentelor compensate, dar și realizat un plan de colectare a medicamentelor expirate.

Candidata din partea Blocului, Rita Manole, a reiterat obiectivul de majorare a salariilor în sistemul public de sănătate cu 40%. Potrivit ei, motivarea financiară va contribui la menținerea specialiștilor în sistemul medical și va preveni exodul acestora.

„Fiecare sat sau comună va avea un centru medical și o farmacie. Copiii sub vârsta de 18 ani, femeile gravide, mamele pe parcursul a unui an după nașterea copilului și pensionarii vor fi asigurați cu servicii stomatologice gratuite. În mediul rural, la întreprinderi și în instituții de învățământ urmează a fi  reluate examenele profilactice anuale ale populației. Programul „Un doctor pentru tine” va fi extins semnificativ”, promite BeCS.

O altă candidată, Ecaterina Medvedeva, a vorbit despre măsurile de motivare a tinerilor specialiști în domeniul sănătății. La acest capitol, este prevăzută consolidarea sistemului de facilități pentru tinerii specialiști cu studii medicale și farmaceutice care sunt angajați în zonele rurale. Potrivit BeCS, studenții din mediul rural vor fi admiși gratuit în instituțiile de învățământ medicale și vor fi asigurați cu locuri gratuite în cămine.