„Comuniştii au transformat artele în slugi ale guvernării, dar şi guvernările liberale sunt cunoscute ca cele care nu sunt foarte tentate să le sprijine”, Constantin Cheianu
https://www.ipn.md/index.php/ro/comunistii-au-transformat-artele-in-slugi-ale-guvernarii-dar-si-guvernarile-libe-7965_979871.html
[Republica Moldova la intersecţie de ani – sondaj Info-Prim Neo]
„Schimbarea politică care s-a produs în ţara noastră odată cu venirea forţelor democratice la guvernare, a deteminat şi o mişcare serioasă în domeniul artelor şi culturii, deoarece timp de 8 ani cât s-a aflat la guvernare Partidul Comuniştilor, arta şi literatura au fost marginalizate sau transformate în slugii ale guvernării”, a declarat pentru Info-Prim Neo, scriitorul şi publicistul Constantin Cheianu. El afirmî că în anii de referinţă erau agreaţi doar artiştii, scriitorii, plasticienii care linguşesc puterea, astfel fiind încurajată mediocritatea şi lipsa de valoare.
Constantin Cheianu a afirmat că anul 2009 a fost marcat de o mişcare fără precedent în domeniul artelor şi culturii, o mişcare de solidarizare a oamenilor de cultură, în acest sens producându-se două evenimente de mare anvergură.
Primul este crearea Asociaţiei Naţionale a Uniunilor de Creaţie (ANUC) care întruneşte cele mai importante Uniuni ale oamenilor de artă din Moldova. „Este pentru prima dată când aceste uniuni au venit atât în faţa societăţii, cât şi în faţa noi puteri cu un program de acţiuni prin care doresc ca arta şi cultura să nu mai fie transformate în unelte ale guvernanţilor”, spune Cheianu.
La rândul său, ANUC a organizat, în decembrie 2009, încă un eveniment fără precedent în artă şi cultură, şi anume Congresul Oamenilor de Cultură, la care s-au reunit scriitori, artişti, reprezentanţi ai ONG-urilor din cultură, reprezentanţi ai culturii din teritoriu.
„În premieră, la acest Congers s-au solidarizat oamenii din cultură din cele mai diverse domenii. Până acum nu s-au mai cunoscut asemenea acţiuni. Şi dincolo de acest elan al solidarizării, au fost adoptate un şir de acţiuni printre care decizia privind crearea Fondului culturii din R. Moldova”, spune Constantin Cheianu.
Potrivit lui, mijloacele acumulate în Fond urmează să fie distribuite nu de guvern sau ministru, ci de reprezentaţi ai uniunilor de creaţie. „Nu va mai exista comandă politică, oamenii de cultură vor decide independent ce trebuie susţinut şi încurajat în arta şi cultura de la noi”.
Constantin Cheianu speră ca în anul 2010 domeniul culturii să cunoască o etapă de dezvoltare, de înflorire şi să se bucure de un sprijin mai substanţial. „Guvernările cu caracter liberal sunt cunoscute şi ca cele care nu sunt foarte tentate să sprijine cultura. Ei pun accent nu atât pe stat, cât pe iniţiativa privată şi avem anumite temeri că atât criza economică, cât şi doctrina liberală ar putea să aibă un impact nu doar pozitiv asupra culturii şi artelor. Actuala conducere trebuie să înţeleagă că schimbarea politică se datorează şi oamenilor de cultură care nu mai pot fi ignoraţi”.
„Criză economică, alegerile anticipate şi guvernarea liberală, care este neinteresată de susţinerea culturii, aceştia sunt trei factori care mă tem că ar putea să influenţeze nefast starea culturii în anul 2010. Încă odată îmi exprim speranţa că oamenii politici vor înţelege şi vor conştientiza că fără oamenii de cultură, chiar şi în alegeri, nu poţi să învingi”, a menţionat Constantin Cheianu.