logo

Comunicat de presă cu privire la plăţile pentru preepurarea apelor uzate


https://www.ipn.md/index.php/ro/comunicat-de-presa-cu-privire-la-platile-pentru-preepurarea-apelor-uzate-7542_1064779.html

Comunicat de presă cu privire la  plăţile pentru preepurarea apelor uzate

Cu referire la declaraţiile în presă a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei, din 28.06.2011, S.A.«Apă-Canal Chişinău» comunică următoarele:

Conform   art.47 lit.b) al Legii privind protecţia mediului înconjurător, care prevede că agenţii  economici, indiferent de forma de  proprietate, care  utilizează  resurse  acvatice şi  evacuează  ape  uzate  sunt obligaţi să asigure  preepurarea apelor reziduale la nivelul  standardelor stabilite,  înainte  de  deversarea acestora în reţeaua de canalizare centralizată.

Concomitent, pct.54(1) al „Regulamentului–cadru privind recepţionarea apelor uzate, eliberarea condiţiilor tehnice şi autorizaţiilor de deversare a apelor uzate în sistemul de canalizare al localităţilor”, aprobat prin Ordinul Departamentului Construcţii şi Dezvoltări ale  Teritoriului al Republicii Moldova nr.40 din 18.02.05 (MO nr.55-58 din 08.04.05) prevede că, apele uzate, care nu corespund condiţiilor de deversare, urmează a fi supuse unei epurări preliminare în cadrul staţiei locale de epurare a agentului economic, cu condiţia obligatorie de utilizare sau evacuare a nămolurilor provenite din epurarea apelor uzate.  Iar pct. 65 al Regulamentului menţionat stipulează că, lista substanţelor poluante şi normativele Concentraţiile Maxim Admisibile (C.M.A.)  ale acestora se elaborează de către întreprinderile de alimentare cu apă şi de canalizare pentru fiecare localitate şi agent economic în parte, se coordonează cu organele locale de mediu şi sănătate  şi se aprobă de către organele administraţiei publice locale.

Cât priveşte calculul C.M.A., acesta este prevăzut în pct.64 al aceluiaşi Regulament şi este evident, că depinde de Deversarea limitat-admisibilă (D.L.A.) a substanţelor în apele uzate, evacuate în bazinul acvatic.

 Subliniem faptul că, Staţia de epurare a apelor uzate din mun.
Chişinău este destinată epurării apelor uzate provenite de la populaţie şi de la agenţii economici, cu condiţia ca acestea de la urmă să preepureze apele uzate prin intermediul staţiilor de epurare locale, până la C.M.A. aprobate.

Totodată, pct. 74 din Regulamentul privind folosirea sistemelor comunale de alimentare cu apă şi de canalizare, adoptat prin Hotărârea Guvernului RM. nr.656 din 27.05.2002, stipulează că în cazul în care operatorul sistemului centralizat de canalizare depistează evacuarea apelor uzate cu depăşirea concentraţiilor maxim admisibile (C.M.A.) de poluanţi sau într-un regim neprevăzut de contract, ce poate deregla procesul  tehnologic  şi reduce gradul de epurare apelor uzate evacuate prin sistemul menţionat, propune agentului economic respectiv compensarea prejudiciului cauzat în  modul stabilit.

Totodată, Regulamentul de organizare şi funcţionare  a serviciilor publice de  alimentare cu apă şi de canalizare din municipiul Chişinău, adoptat prin decizia Consiliului municipal Chişinău nr. 5/4 din 25.03.2008, stabileşte  modalitatea de încheiere a contractelor cu privire la preepurarea apelor reziduale cu concentraţii majorate de poluanţi, elaborarea şi respectarea normativelor C.M.A., precum şi modalitatea de control a respectării normativelor şi calcularea plăţilor.  

Serviciul de presă al  S.A. "Apă-Canal Chişinău"