logo

Comunicat de presă, Chişinău, 04 octombrie 2012


https://www.ipn.md/index.php/ro/comunicat-de-presa-chisinau-04-octombrie-2012-7542_1064975.html

Comunicat pentru presă
 

Chişinău, 04 octombrie 2012.

Mişcarea Ecologistă din Moldova (MEM), prima organizaţie neguvernamentală de mediu din R. Moldova înregistrată oficial în anul 1990, îngrijorată de multitudinea problemelor ecologiste cu care se confruntă R. Moldova şi  conştientă de faptul că acestea sunt generate, în primul rând, de lipsa educaţiei ecologice a populaţiei, solicită Ministerului Educaţiei introducerea obligatorie a obiectului de educaţie ecologică în sistemul de învăţământ de toate nivelurile. Demersul Mişcării Ecologiste vine în contextul Strategiei „Educaţia 2020”, a cărei consultare publică a expirat la mijlocul lunii septembrie şi care, după aprobare, va fi principalul document de politici în domeniul educaţiei.

Demersurile Mişcării Ecologiste din Moldova privind introducerea educaţiei ecologice în sistemul de învăţământ naţional au o durată de peste două decenii. La începutul activităţii noastre, în 1990, eforturile Mişcării Ecologiste au fost susţinute de Primul Parlament şi au dat unele roade: MEM a iniţiat colecţia de materiale educative „NATURA”, care a rămas cam singura mână de ajutor oferită în plan ecologic şcolilor din R.Moldova; au fost deschise câteva catedre specializate, anual au loc Ore ecologice în şcoală. Evident, este prea puţin.

Protecţia mediului constituie o prioritate majoră în spaţiul european, unde educaţia ecologică ocupă un loc important în politicile ţărilor europene. R. Moldova, deşi se confruntă cu multiple probleme de mediu, este departe de modelul UE de administrare ecologică a teritoriului naţional, inclusiv din cauza nivelului foarte scăzut de educaţie şi cultură ecologică a cetăţenilor, comunităţilor locale, factorilor de decizie. Iar reformele în educaţie şi instruire, aşteptate de societate, ar trebui să respecte, pe de o parte, valorile naţionale, de pe alta, cele ale Uniunii Europene legate de securitatea ecologică şi dreptul cetăţenilor la un mediu de viaţă sănătos.

Din păcate, în Strategia Sectorială de Dezvoltare pentru anii 2012 – 2020 „Educaţia – 2020” elaborată de Ministerul Educaţiei, principalul document de politici în domeniul educaţiei ( aflat în consultare publică până la 15.09.2012), principiile educaţiei ecologice şi durabile lipsesc cu desăvârşire. Mişcarea Ecologistă din Moldova a expediat oficial propunerile sale pentru „ecologizarea” Strategiei „Educaţia-2020”, care se rezumă la:

- pe termen scurt (2012-2014) – ecologizarea sistemului de învăţământ de toate nivelurile;

- pe termen mediu (2013-2015) – ecologizarea instituţiilor de stat;

- pe termen lung (2015-2020) – ecologizarea societăţii moldoveneşti şi a economiei naţionale.

 

Propunerile Mişcării Ecologiste sunt dictate de timp şi se înscriu în drepturile fundamentale ale cetăţenilor la un mediu curat, garantate de art. 37 din Constituţia R. Moldova, de prevederile Convenţiilor internaţionale de mediu ratificare de R. Moldova, de responsabilităţile externe asumate de statul moldovenesc în demersurile sale internaţionale şi de integrare europeană. Dacă luăm în calcul şi ţările din spaţiul post-sovietic, R.Moldova se află printre ultimele ţări de pe continentul european, care încă nu a inclus „protecţia mediului înconjurător, ecologia şi dezvoltarea durabilă” între obiectele obligatorii de şcolarizare şi educaţie.

Ne exprimăm speranţa că reprezentanţii generaţiei tinere care au preluat conducerea Ministerului Educaţiei nu au nevoie de întregul pachet de argumente ca să conştientizeze că fără studierea unui obiect special – protecţia mediului înconjurător, ecologie şi dezvoltare durabilă – Republica Moldova este lipsită de viitor şi de perspectivă europeană. 

Facem apel şi către factorii de decizie din Republica Moldova, dnii Nicolae Timofti, Preşedintele R.Moldova, Marian Lupu, Preşedintele Parlamentului, Vlad Filat, Primul Ministru să intervină ca „protecţia mediului înconjurător, ecologia şi dezvoltarea durabilă” să ajungă, prin Strategia „Educaţia 2020”, un obiect de studiu pentru copiii de azi şi de mâine ai R.Moldova. Nu avem nici un drept să mai lăsăm încă o generaţie în afara procesului de educaţie ecologică, fiindcă astfel sporim incultura ecologică a populaţiei, punând, deopotrivă, în pericol, sănătatea naturii şi cetăţenilor moldoveni, dar şi viitorul european al R.Moldova.

 Alecu RENIŢĂ,
 Preşedinte al Mişcării Ecologiste din Moldova