logo

COMUNICAT DE PRESĂ


https://www.ipn.md/index.php/ro/comunicat-de-presa-7542_1099915.html

La data de 20 decembrie 2022, între cetăţeanca Republicii Moldova, Valentina Celnacov în calitate de locator şi Ambasada Romîniei în Republica Moldova, Biroul de Promovare, Comercial-Economica, în calitate de locatar a fost semnat contractul de locaţiune cu anexă, care la data de 26 decembrie 2022 a fost înregistrat la Serviciul Fiscal de Stat.

Obiectul contractului de locaţiune a constituit, transmiterea de către locator în folosinţa locatarului apartamentul nr. 2, situat în blocul de locuit din str. M. Eminescu 41/1, mun. Chişinău, pe un termen de 1 (unu) an, începînd cu data de 20.12.2022 pînă la data de 19.12.2023.

În calitate de beneficiar efectiv al utilizării/folosirii apartamentului închiriat a fost cetăţeanca Romîniei, doamna Ion Clementina Robertina şi membrii săi de familie.

Potrivit pct. 2 din contractul de locaţiune, încheiat la 20.12.2022, locatarul are obligaţia de a folosi bunul imobil cu tot cu mobilier şi aparatele din spaţiu cu atenţie şi de a remedia orice daună care ar putea surveni din vina locatarului, membrilor familiei sale sau oaspeţilor săi.

Astfel, la data de 01 aprilie 2023, în interior apartamentul închiriat s-a declanşat un incediu prin ardere, avînd un caracter distrugător în interior cît şi exterior, afectînd apartamentele altor vecini din preajmă cît şi faţada blocului de locuit. Pe cazul dat, a fost efectuat un apel la Serviciu Naţional Unic Pentru Apelurile de Urgenţă „112”, fiind solicitată intervenţia pompierilor.

În rezultatul incediului, apartamentul închiriat cu valoare de aproximativ 400 000 (patru sute de mii) Euro a fost deteriorat în totalitate, inclusiv şi bunurile materiale existente în interior (mobilă, tehnica de uz casnic; ş.a).

Iniţial după distrugerile înregistrare cît şi din declaraţiile vecinilor prezenţi la faţa locului care au comunicat că pînă la declanşarea incendiului în exteriorul apartamentului incediat au auzit o puternică bubuitură s-a făcut impresia că de fapt apartamentul nominalizat în mod intenţionat a fost incendiat, fiind iniţiat un proces penal.

Astfel, în cadrul procesului penal, organul de urmărire penală din cadrul Inspectoratului de Poliţie Centru a dispus la Centru Naţional de Expertize Judiciare a Ministerului Justiţiei a Republicii Moldova efectuarea unei expertize judiciare. În rezultatul investigaţiilor efectuate de expertul judiciar s-a confirmat că producerea incendiului a fost anume din cauza utilizării neglijente a laptopului care era unit prin prelungitor la priza de energie electrică şi care se afla pe canapeua din dormitorul unde s-a şi înregistrat focarul incendiului.

Este fapt notor şi chiar la fiecare procurare a notebook-urilor în instrucţia de utilizare cît şi în garanţia eliberată este indicat/atenţionat că utilizarea acestora sau recent utilizate să nu fie amplasate pe suprafeţe moi, ca de exemplu paturi sau canapele care pot bloca orificiile de aerisire şi în consecinţă pot duce la incendii. Reguli de explotare care au fost încălcate de doamna Ion Clementina Robertina şi membrii săi de familie amplasînd, fără supraveghere laptotul unit prin prelungitor la sursa de energie electrică pe canapeaua din dormitorul prin ce au fost blocate orificiile de aerisire şi în consecinţă a provocat incendiu care a cauzat pagube materiale atît familiei Celnacov prin deteriorarea la aproximativ 80 % a apartamentului deţinut în proprietate cît şi a prejudicierii apartamentelor vecinilor cît şi a faţadei blocului de locuit. Suma totală a cheltuielilor necesare pentru efectuarea reparaţiei imobilelor afectate în baza expertizelor judiciare efectuate, depăşeşte suma de 7 (şapte) milioane lei.


În vederea excluderii depunerii unei cereri de chemare în judecată faţă de
Ambasada Romîniei în Republica Moldova, Biroul de Promovare, Comercial-Economica cît şi mediatizarea cazului de incendiu ce a dus la deteriorările descrise, atît familia Celnacov cît şi toţi vecinii păgubiţi împreună cu Asociaţia în Condominiu începînd cu luna august curent au depus cereri prealabile la Ambasada Romînă în Republica Moldova şi la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a Republicii Moldova pentru a soluţiona litigiului pe cale extrajudiciară şi a identifica soluţii reciproc avantajoase pentru toate părţile vizate în scopul evitării adresării în instanţa de judecată cu cereri de chemare în judecată.

Atît, de la Ambasada Romîniei în Republica Moldova cît şi de la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a Republicii Moldova pînă în prezent nu au fost primite careva răspunsuri, iar la nenumăratele apeluri telefonice ale păgubiţilor adresate Ambasadei Romîniei în Republica Moldova, persoana responsabilă pe nume Mausela PEŢIGOI de fiecare dată în mod verbal comunică că, materialele au fost expediate la Bucureşti şi sunt în aşteptarea împuternicirilor de rigoare. Necătînd că deja de la producerea incendiului au trecut deja 5 luni, fiind în prag de iarnă, iar apartamentele avariate nu au fost reparate şi nici faţada blocului care a fost deteriorată. Situaţia creată ne vorbeşte despre o ignoranţă totală din partea responsabililor din cadrul Ambasadei Romîne din Republica Moldova cît şi o indiferenţă din partea funcţionarilor din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene a Republicii Moldova de situaţia creată.


*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.