logo

Comunicat de presă


https://www.ipn.md/index.php/ro/comunicat-de-presa-7542_1065428.html

Comunicat de presă

Ieri 13 octombrie 2015 la ora 16.00 în mun. Chişinău a avut loc întîlnirea închisă a unui grup de personalităti remarcabile din Republica Moldova: persoane din ştiinţă şi sport (doi calmpioni modiali), semnatari ai Declaraţiei de Independenţă, persoane care au avut funcţii importante în stat. Printre ei: V. Ceşuev (economist, ex-director al Departamentul de Privatizare); V. Ciubotaru (sociolog, ex-director al Cabinetului Preşedintelui RM Snegur, expert în conflictologie şi teologie); I. Dosca (inginer, campion mondial, preşedintele Clubului Campionilor Mondiali la Jocul de Dame); O. Matvei (pedagog, campion mondial la arte marţiale); P. Midrigan (avocat, profesor, expert în dreptul electoral, experenţa în organele procuraturii şi ale sistemului judecătoresc); M. Petrache (avocat, ex-deputat în Parlamentul RM, ex-director al Cabinetului Preşedintelui RM Lucinschii, expert în materie de drept constituţional, expert în organele procuraturii); A. Plugaru (jurist, semnatar al Declaraţiei de Independenţă, experienţă în organele ministerului de Interne, de Externe şi al Securităţii Statului); D. Pulbere (jurist, ex-deputat al Parlamentului RM, ex-preşedinte al Curţii Constituţionale, experienţă în organele procuraturii); V. Puşcaşu (ex-preşedinte al Curţii de Justiţie, ex-preşedinte al Curţii Constituţionale, vice-preşedinte al Primului Parlament, semnatar al Declaraţiei de Independenţă); V. Reniţă (jurnalist, director al agenţiei de presă, ex-purtător de cuvînt al Preşedintelui Voronin, experenţă în domeniul sportului şi a administraţiei publice locale); V. Stepaniuc (pedagog, profesor, ex-deputat în Parlamentul RM, ex-vice-prim-ministru); I. Trombiţchi (pedagog, profesor, semnatar al Declaraţiei de Independenţă, expert în ecologie) şi alţii.

Este bine cunoscut faptul că domnii în cauză, spre deosebire de alţii, au criticat dehement actuala guvernare de la începutul instalării ei ilegale. Din motive necunoscute presa nu a fost invitată. Se cunoaşte că la întrunire s-au discutat perspectivele Republicii Moldova sub aspectul evoluţiei mişcării protestatare. Se mai cunoaşte că participanţii la întîlnire au susţinut hotărît cetăţenii care au ieşit la proteste, dreptul lor la revoltă legală , dar au criticat dur acţiunele ne profesionale ale organizatorilor acestor proteste. Unii participanţi au declarat că protestele sunt coordonate cu puterea şi că scopul real a unori organizatori este nu răsturnarea, ci menţinerea cu orice preţ la putere a acestei guvernări.

Adunarea a luat act de informaţie cu privire la părăsirea Platformei DA de către o parte din iniţiatorii ei, din momentul in care sa aflat că Andrei Năstase îşi coordonează activitatea cu Vlad Filat. Protestul din faţa lui Vlad Ulinici (Plahotniuc) a fost unul de formă, plătit de o grupare paraoligarhică din afara ţării, pentru a-i demonstra lui Plahotniuc “că … dacă trebuie noi vom veni şi la tine acasă…” ( informaţia a fost confirmată de către un participant al întrunirii).

Tot la această întrunire au fost calificate protestele în cauză drept “ZARNIŢA cu elemente de fanfaronadă”, “…unii se prefac că protestează, alţii se prefac că luptă cu organizatorii protestelor şi ambele tabere primesc bani de la donatorii din afară, pentru ca puterea să ramînă neschimbată“. Toţi participanţii s-au expus pentru unirea protestatarilor într-un front comun, inclusiv şi atragerea celorlalte două treimi a populaţiei ne reprezentate la protest. Experţii consideră că nici una din cele trei formaţiuni (trei coloane cu trei dobe) de una singură nu poate răsturna regimul criminal. Din aceste considerente unii participanţi au calificat protestele din piaţă (fiecare cu doba lui) ca “волны в тазике”.

Igor Caldare

-------------------------------------------------------------------------

DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenţia de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea şi esenţa conţinutului comunicatului, prezentat spre publicare şi/sau distribuire.