logo

Comunicat de presă


https://www.ipn.md/index.php/ro/comunicat-de-presa-7542_1065310.html

 

   MD 2012, Chişinău, Str. Bănulescu Bodoni 25, of. 35, proeurope.platform@gmail.com,
tel.: 0(22)241771
 

Chişinău,

10 decembrie 2014

Platforma Societăţii Civile „Pentru Europa” solicită partidelor politice al caror mandat a fost validat  să fie consecvente şi să nu pună în pericol parcursul european al R. Moldova. Acum, mai mult ca niciodată, actorii politici trebuie să îşi îndeplinească promisiunile electorale făcute cetăţenilor înainte de alegeri. Declaraţii similare au fost enunţate pe 10 decembrie de mai mulţi membri ai Platformei Societăţii Civile „Pentru Europa” în cadrul unei conferinţe de presă.

Unul dintre drepturile fundamentale ale cetăţenilor este accesul la informaţie. Negocierile dintre partidele pro europene se duc în mare secret, iar în acest mod, neîncrederea cetăţenilor în funcţionarea instituţiilor democratice creşte. Cetăţeanul trebuie tratat cu respect, el nu trebuie privit doar ca un instrument prin care ajungi la putere.

Solicităm instituirea unui corp de observatori din partea societăţii civile şi posibil a organismelor europene, care ar asigura, prin prezenţa lor la negocieri, flexibilitatea actorilor politici implicaţi în negocieri. Lipsa societăţii civile ca parte a negocierilor riscă să pună în pericol continuarea parcursului european al R. Moldova.

Societatea Civila a susţinut sincer şi bine argumentat integrarea europeană ca perspectivă strategică de dezvoltare a Republicii Moldova, utilizand toate mecanismele legale disponibile pentru a promova parcursul european al ţării şi pentru a asista, în măsura capacităţilor, orice guvernare disponibilă să implementeze modernizarea şi reformele structurale conform normelor şi standardelor europene.

Comisia Europeană a adoptat imediat după scutinul electoral din 30 noiembrie 2014 o declaraţie în care menţionează că UE aşteaptă cu nerăbdare formarea rapidă a unui guvern atotcuprinzător şi responsabil în Republica Moldova, precum şi a unei opoziţii constructive. Oficialii europeni menţionează că UE este gata să-şi continue cooperarea strânsă cu Republica Moldova pe drumul ei către o mai mare transparenţă, pentru statul de drept  şi pentru o economie de piaţă mai puternică.

Platforma Societăţii Civile „Pentru Europa” este o asociere voluntară a organizaţiilor societăţii civile din R. Moldova, a cărei scop este consolidarea opţiunii de integrare europeană şi dezvoltare democratică a ţării. Platforma a fost constituită la 30 iunie 2014, la iniţiativa societăţii civile, cu scopul de a aduna organizaţiile non guvernamentale, instituţiile publice şi alţi actori din societate în jurul unei idei naţionale: pregătirea R. Moldova pentru integrarea în Uniunea Europeană.

Platforma Societăţii Civile „Pentru Europa”