logo

COMUNICAT DE PRESĂ


https://www.ipn.md/index.php/ro/comunicat-de-presa-7542_1064925.html

                                                        

                                                                 COMUNICAT DE PRESĂ

Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC), din care fac parte mai multe organizații neguvernamentale, constată o practică judiciară neuniformă în dosare similare privind protejarea dreptului la libera exprimare a presei şi societăţii civile înainte de scrutinele parlamentare. ICPC a fost acționată în judecată de 5 exponenți ai concurenților electorali pentru lezarea onoarei, demnității și reputației profesionale în urma publicării ultimelor două din cele trei ediții ale buletinului “Cunoaște-ți candidatul!”, lansate înainte de alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, 29 iulie 2009 și 28 noiembrie 2010.

După lansarea buletinului înaintea alegerilor din 29 iulie 2009, ICPC a fost acționată de un candidat de pe listele Partidului Social Democrat (PSD), iar după lansarea buletinului înainte de scrutinul din 28 noiembrie 2010 – de către un candidat din partea Alianței Moldova Noastră (AMN), un candidat de pe listele Partidului Liberal (PL), precum și de către două partide politice: Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) și Partidul Democrat din Moldova (PDM).

În pofida caracterului similar al dosarelor, soluțiile oferite de instanțele de judecată au fost diferite, formîndu-se o practică judiciară neuniformă în domeniul protejării dreptului la libera exprimare a presei și societății civile înainte de scrutinele parlamentare (art.3 al Protocolului Adiţional la Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului stabileşte obligaţia statelor părţi de a organiza alegeri libere „în condiţiile care asigură libera exprimare a opiniei poporului cu privire la alegerea corpului legislativ”).

Astfel, în fața judecătoriei sectorului Centru mun. Chişinău, în primă instanță, ICPC a obținut cîştig de cauză în procesele intentate de candidatul PSD, Ion Prisăcaru, candidatul AMN, Alexandru Oleinic, candidatul PL, Ștefan Urîtu și concurentul electoral PCRM, dar a pierdut în procesul intentat de PDM. Totodată, Curtea de Apel Chișinău, care în ianuarie 2011 a anulat interdicția primei instanțe de difuzare a informației în privința lui Alexandru Oleinic cuprinse în buletinul „Cunoaște-ți candidatul!”, în aprilie 2012 a constatat lezarea onoarei și demnității dlui Oleinic, respingîndu-i pretențiile de recuperare a prejudiciului moral. ICPC va ataca hotărîrea primei instanțe pe cauza intentată de PDM și decizia Curții de Apel pe dosarul lui Alexandru Oleinic în instanțele superioare.

Amintim că în urma monitorizării listelor formaţiunilor politice antrenate în cursa electorală din noiembrie 2010, din partea PCRM în  lista candidaţilor care nu corespund criteriilor de integritate stabilite de ICPC au fost incluse 22 persoane, din partea PDM – 2 persoane. Alexandru Oleinic (AMN) a fost inclus în lista ICPC pentru că a figurat în mai multe hotărîri ale Curţii de Conturi în legătură cu gestionarea necorespunzătoare a banilor publici, iar Ştefan Urîtu (PL) – pentru că în perioada în care a exercitat funcția de preşedinte al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM), Adunarea Generală a Federaţiei Internaţionale Helsinki pentru Drepturile Omului, al cărei membru era CHDOM, a decis, la 18 noiembrie 2007, excluderea CHDOM din rîndurile Federaţiei pe motivul discreditării şi prejudicierii Federației. 

Edițiile buletinului „Cunoaște-ți candidatul!” au prezentat listele candidaților incluși pe listele electorale ale partidelor politice, care nu corespund celor 7 criterii de integritate elaborate de ICPC: averi şi venituri necorespunzătoare; utilizarea resurselor administrative în folos personal sau de partid; utilizarea poziţiei de serviciu în interes personal sau de familie, protecţionism, trafic de influenţă; administrare defectuoasă, impozite/amenzi neachitate; comportament împotriva statului de drept; imaginea publică a candidatului; traseism politic. Informațiile din buletin referitoare la candidați au fost colectate din surse deschise, inclusiv preluate din documente oficiale ale instituţiilor de stat și apariții mass-media. 

Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC) a fost lansată in luna noiembrie 2008 de către 7 organizaţii neguvernamentale: Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, Asociaţia Presei Independente, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul de Promovare a Libertăţii de Exprimare şi a Accesului la Informaţie "Acces-info" şi Fundaţia Soros-Moldova.  ICPC a desfăşurat Campania  "Cunoaşte-ţi candidatul!"  în cadrul căreia au monitorizat listele electorale în alegerile parlamentare din 5 aprilie şi 29 iulie 2009 şi în scrutinul parlamentar din 28 noiembrie 2010. Cele trei ediţii ale Campaniei "Cunoaşte-ţi candidatul!" au fost realizate cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova.  

Chişinău, 18 mai, 2012