logo

Comunicarea instituțiilor cu mass-media și societatea diminuează corupția, workshop


https://www.ipn.md/index.php/ro/comunicarea-institutiilor-cu-mass-media-si-societatea-diminueaza-coruptia-worksh-7967_1037305.html

Lipsa încrederii între comunicatori și mass-media duce la o comunicare deficitară dintre stat și societate. Jurnaliștii nu sunt mulțumiți că răspunsurile la solicitările de informație vin cu întârziere neargumentată. Pe de altă parte, argumentul comunicatorilor ar fi numărul mic de comunicatori și volumul mare de muncă, iar timpul de procesare a unei solicitări și calitatea acestora ar depinde de nivelul deschiderii șefilor de instituții pe care le reprezintă. Opiniile au fost expuse în cadrul lansării worksop-ului „Provocări și soluții în comunicarea între instituțiile administrației publice și mass-media. Securitatea informațiilor și rolul comunicatorilor non-tradiționali în era noilor tehnologii”, luni, 2 septembrie, transmite IPN.

Dumitru Țîra, conducătorul Asociației pentru Dezvoltare și Cooperare, a remarcat că actualmente se remarcă o lipsă de încredere între comunicatori și mass-media. Potrivit lui, există mai multe tipuri de comunicare, inclusiv comunicarea directă dintre comunicator și jurnalist, bazată pe relații personale, comunicare ca răspuns oficial la solicitare etc.: ”Însă este cert că în contextul reformelor anunțate la nivelul administrației publice centrale, atunci când se schimbă comunicatorul, se schimbă și tipul de comunicare. Nu e normal că să suni zile întregi la serviciul de presă al unei instituții de stat și să nu răspundă nimeni la telefon”.

Pentru a stabili relații mai bune între comunicatori și jurnaliști, Joseph Watson, profesor de comunicare în domeniul afacerilor publice de la Universitatea din Georgia, Grady College of Journalism and Mass-Media Communication, a recomandat organizarea de către comunicatori a evenimentelor neformale pentru a se stabili relații de încredere și de a păstra relațiile bune pe viitor cu mass-media. În același timp, pentru a fi mai eficienți, comunicatorii ar trebui să prioritizeze aria lor de activitate și să-și facă un plan de comunicare.

Potrivit expertului, nedorința de comunicare înrăutățește relația dintre cei doi subiecți, iar comunicarea eficientă duce la îmbunătățirea transparenței. El a încurajat comunicatorii să-și facă munca regulat și să găsească timp pentru a răspunde la toate întrebările jurnaliștilor. Joseph Watson consideră că necesitatea comunicării eficiente a instituțiilor statului cu publicul și mass-media este dictată de necesitatea combaterii și prevenirii corupției.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit, este de părere că în Republica Moldova există numeroase provocări în mass-media, precum exagerat de multele canale TV provenite din Federația Rusă ca surse de propagandă, dar și monopolizarea spațiului media de către unii actori.

Powell Moore, fost reprezentant SUA la OSCE, a spus că libertatea de comunicare trebuie cultivată și protejată de influența factorilor politici. „Cuvintele sunt foarte importante, sunt un instrument foarte puternic. Din păcate, cred că în Republica Moldova există problema corupției, care aruncă o umbra asupra libertății presei, problema migrației și a conflictului transnistrean”, a spus Powell Moore

Workshop-ul va continua pe marți, 3 octombrie cu alte patru paneluri de discuții dintre experți, jurnaliști și comunicatori. Evenimentul este organizat de Asociația pentru Dezvoltare și Cooperare și Cox International Center, Centrul de Instruire și Cercetare în Comunicații Internaționale și Mass-Media, Colegiul de Jurnalism și Comunicare Mass-Media Grady, Universitatea din Georgia, SUA.