logo

Competențe suplimentare pentru Biblioteca Națională


https://www.ipn.md/index.php/ro/competente-suplimentare-pentru-biblioteca-nationala-7967_1098602.html

Biblioteca Națională a Republicii Moldova va avea competențe suplimentare. Una dintre ele este exercitarea funcției de Centrul Național de Digitalizare. Acest fapt înseamnă că orice persoană interesată să digitizeze patrimoniul cultural local/teritorial sau pagini din istoria raională sau locală – un album de fotografii, microfilme și microfișe, alte tipuri de documente și publicații – se va adresa Bibliotecii Naționale. BNRM a fost dotată în acest sens cu două scanere performante, inclusiv un scaner Robot și altul pentru microfilme și microfișe, transmite IPN.

Atribuțiile suplimentare au fost acordate după ce guvernul a aprobat modificări la Legea cu privire la biblioteci. BNRM va asigura și funcționarea Rezervei Naționale de Publicații. Aceasta înseamnă că bibliotecile publice din localități, raioane își vor putea completa colecțiile de carte cu titluri mai noi sau cele lipsă în instituțiile lor, făcând o solicitare Bibliotecii Naționale.

Centrului Național de Statistică al Bibliotecii Naționale va oferi date relevante și informații segmentate pe diverși indicatori. Se propune ca prin intermediul Centrului să fie amplificată componenta de colectare a datelor cu referire la activitatea caselor de cultură, a școlilor de muzică, de artă plastice și a formațiilor artistice din țară.

„Sistemul biblioteconomic național este unul care a rezistat și s-a fortificat în timp, unul dintre cele flexibile în acest areal geografic și care a dat dovadă de reziliență și empatie, sensibile la nevoile beneficiarilor. Să luăm, spre exemplu, ajutorul la accesarea compensațiilor iarna trecută, asistența pentru refugiați, suportul cetățenilor în asimilarea noilor tehnologii etc. Sunt sigur că modificarea Legii cu privire la biblioteci va consolida rolul bibliotecii în serviciul public și va contribui mai departe la edificarea și dezvoltarea durabilă a unei societăți reziliente, informate, incluzive și democratice”, a menționat ministrul culturii, Sergiu Prodan.