Cea mai gravă din multele probleme cu care se confruntă cetățenii acestei țări este în prezent criza energetică, iar consecința cea mai pronunțată a acesteia o reprezintă facturile mai mari ca niciodată. Situația și așa complicată pe plan social, se complică și mai mult din cauza viziunilor politice diferite asupra motivelor acestei crize și asupra modalității în care autoritățile înțeleg să sprijine populația prin compensații directe în factură. Despre aceste divergențe au discutat participanții la dezbaterea publică „Compensațiile pe timp de criză. S-a putut și mai mult? Cine ar fi putut mai mult, din ce surse și cu ce preț?”, organizată de Agenția de presă IPN.
Potrivit expertului permanent al proiectului, Igor Boțan, criza energetică reprezintă o situație în care necesarul de energie nu poate fi acoperit din cauza diminuării resurselor. Și aici este vorba despre petrol, cărbune, energie electrică. Astfel, apare o creștere a prețului pentru resursele energetice și, implicit, o creștere în lanț a prețurilor la alte produse. Ca urmare are loc majorarea inflației, așa cum s-a întâmplat și în Republica Moldova.
„Republica Moldova are puține resurse energetice proprii și este dependentă de importurile de combustibili fosili și energie electrică, în mare măsură. Din octombrie 2021, prețurile pentru gaze au crescut foarte mult în Republica Moldova și nu doar. Din cauza ultimilor evoluții de pe piețele energetice am avut acest salt dramatic al prețurilor. Acest lucru este legat și de războiul din Ucraina”, a notat expertul.
Potrivit lui Igor Boțan, toate aceste lucruri au pus presiuni asupra finanțelor publice și asupra capacității celor mai vulnerabili cetățeni în a face față plății pentru resursele energetice, mai ales pe timp de iarnă. Se estimează că mai bine din 60% din populația țării s-ar încadra în categoria persoanelor vulnerabile din punct de vedere energetic. În aceste condiții, autoritățile statului, cu sprijinul partenerilor externi, au dezvoltat un mecanism pentru susținerea populației. Acesta presupune încadrarea cetățenilor în mai multe categorii de vulnerabilitate și acordarea compensației în factură la gaze naturale, energie electrică și termică, în funcție de acea categorie.
Președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate, a menționat că anul acesta Guvernul a decis să implementeze un program de compensații direct în factură, numit „Ajutor la contor”. Acesta diferă de mecanismul utilizat anul trecut, care ținea cont doar de anumite plafoane de consum pentru toți cetățenii. Anul acesta programul este mult mai țintit și s-au luat în calcul veniturile fiecărei familii, de condițiile socio-economice, de capacitatea de plată și de consumul istoric al familiei.
„Am decis să avem o asemenea abordare pentru ca să putem să ne solidarizăm în special cu cele mai vulnerabile pături ale populației, care sunt mai afectate de creșterea semnificativă a tarifelor ca și consecință a războiului din Ucraina. Și în egală măsură pentru a avea un instrument prin care să putem orienta mai țintit acest ajutor”, explică deputatul. Acesta a reamintit că, pe lângă compensațiile acordate pentru resursele energetice consumate în perioada rece anului, cei mai vulnerabili mai beneficiază și de ajutor social.
Dan Perciun precizează că este vorba despre un portal online, compensatii.gov.md, pe care persoanele se pot înregistra pentru a solicita compensații la energie electrică, energie termică și gaze naturale. Aici sunt înregistrate date despre punctele de consum, dar și date despre familie, inclusiv cele despre venituri – salariale, alocații, pensii, dobânzi de la bancă etc. Nu sunt luate în calcul doar alocațiile pentru îngrijire și supraveghere, de care beneficiază persoanele cu dizabilități severe, dar și indemnizația unică la naștere. „Acest venit disponibil este stabilit pornind, pe de o parte, de la ce declară cetățenii, și, pe de altă parte, de la informația de care dispune statul. Pentru fiecare categorie de vulnerabilitate au fost aprobate tarife compensate. Oamenii care nu vor primi compensații, înseamnă că au cheltuieli prognozate pentru energie, care reprezintă mai puțin de 10% din venitul lor disponibil ca și gospodărie”, a menționat Dan Perciun.
Vicepreședintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Vladimir Odnostalco, deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, susține că, de fapt, situația complicată din sectorul energetic în început până pe 24 februarie (când a început agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei – n.r.). „Și până atunci oamenii au resimțit scumpiri majore. Programul de compensații este promovat foarte serios și are o componentă puternică de marketing. Însă, de fapt, totul e bine și frumos doar în presa care deservește actuala putere”, a spus el.
Vladimir Odnostalco a declarat că majorările de prețuri la produsele de bază sunt constante, ne mai vorbind de alte bunuri pe care și le-ar dori populația. În opinia sa, „algoritmul de acordare a compensațiilor trebuia privit mai simplu și anume să fie negociate alte prețuri la resursele energetice”: „Guvernarea face trimitere la surse alternative de procurare a resurselor energetice, dar acestea trebuie să fie mai convenabile și nu mai scumpe, așa cum se întâmplă”.
În ceea ce ține de mecanismul de acordare a compensațiilor, în opinia deputatului, era necesar să se țină cont de venitul global al familiei și reieșind din acesta să se estimeze cât se va cheltui pentru resursele energetice, iar ca urmare să fie stabilită mărimea compensației. Deputatul a mai făcut trimitere și la faptul că o bună parte din oameni se încălzesc cu lemne și nu folosesc energie electrică și nici gaze naturale, dar programul de stat cu privire la lemne de foc este ineficient. „Chiar dacă pentru lemne este oferit un preț pretins la nivelul anului trecut, oamenii au de suportat numeroase cheltuieli, inclusiv pentru transportare, pentru tăiere etc. Iar ajutorul social este nesemnificativ pe lângă cheltuielile pe care le au oamenii în condițiile actualelor scumpiri” a spus deputatul Vladimir Odnostalco.
Dezbaterea publică la tema „Compensațiile pe timp de criză. S-a putut și mai mult? Cine ar fi putut mai mult, din ce surse și cu ce preț?”, organizată de IPN, a fost ediția a 268-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.