logo

Compensaţii pentru producătorii de mere şi struguri


https://www.ipn.md/index.php/ro/compensatii-pentru-producatorii-de-mere-si-struguri-7966_1020449.html

Producătorii de mere şi struguri de soiuri tehnice, afectaţi de restricţiile impuse la exportul acestor produse pe piaţa rusă, vor primi compensaţii pentru veniturile ratate.  Beneficiari vor fi producătorii care au plantaţii multianuale, nu mai mari de 15 hectare, a declarat astăzi, la o conferinţă de presă, ministrul agriculturii şi industriei alimentare,  Ion Sula, citat de IPN.

Alocarea compensaţiilor a devenit posibilă după ratificarea de către Parlament, la 28 mai, a Acordului de finanţare adiţională a proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P), semnat între Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare (Banca Mondială). În baza acordului, Moldova va primi un credit de 12 milioane de dolari. Intenţia Băncii Mondiale este de a ajuta producătorilor mici şi mijlocii ca să-şi poată relansasa afacerile după pierderile suportate, a spus ministrul.

Directorul Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi pentru Agricultură, Petru Maleru, a precizat că producătorii de prune au primit compensaţii pe parcursul anului trecut. Tot în 2014 au  prezentat dosarele şi producătorii de mere. Dosarele au fost deja procesate şi compensaţiile pentru 75 de mii de tone de mere vor putea fi plătite imediat. În ceea ce priveşte soiurile de struguri tehnice, dosarele vor fi recepţionate în următoarele 2-3 săptămâni, astfel ca plăţile să se facă fără întârziere.

Mărimea compensaţiilor va constitui până la 50% din diferenţa creată între preţul până la impunerea embargoului în 2014 şi preţul fixat atunci când fructele au fost date la procesare sau vândute.

Creditul de 12 milioane de dolari este oferit Republicii Moldova pe un termen de 25 ani, cu perioada de graţie de 5 ani, taxă de angajament de 0,5%, taxă de deservire de 0,75% şi rara dobânzii de 1,25%.