logo

Companiile petroliere care nu execută prescripţiile ANRE riscă să rămână fără licenţă


https://www.ipn.md/index.php/ro/companiile-petroliere-care-nu-executa-prescriptiile-anre-risca-sa-ramana-fara-li-7966_1022913.html

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atenţionează companiile petroliere că riscă să rămână fără licenţe dacă nu vor executa prescripţiile înaintate pentru abaterile constate, transmite IPN.

Potrivit Metodologiei de calculare şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere, titularii de licenţă au obligaţia să prezinte ANRE calculele privind modificarea preţurilor cu cel puţin 3 zile înainte de punerea în aplicare a noilor preţuri. În a doua jumătate a lunii septembrie, ANRE a emis prescripţii către 51 de companii petroliere, în care le-a cerut să prezinte calculele privind modificarea preţurilor, cerinţă neglijată anul curent de companiile respective.

Ca urmare a verificării calculelor prezentate de 35 de companii, ANRE a stabilit că informaţiile parvenite de la 21 de companii sunt corecte, iar cele prezentate de 14 companii – conţin abateri de la prevederile Metodologiei. ANRE s-a văzut nevoită să înainteze repetat prescripţii companiilor care au prezentat calcule eronate şi a emis încă 4 prescripţii repetate companiilor care nu au executat prima prescripţie.

În prezent, pe piaţa produselor petroliere activează 123 de agenţi economici care deţin 191 de licenţe pentru activităţi în acest domeniu. Anul curent, pentru încălcările comise, ANRE a suspendat o licenţă pentru activitatea de import şi comercializare cu ridicata a gazului lichefiat şi a retras două licenţe – una pentru importul şi comercializarea cu ridicata a gazului lichefiat şi alta pentru activitatea de import şi comercializare a benzinei şi motorinei.