Companii de cercetări în afaceri au prezentat un nou sondaj de opinie referitor la preferinţele politice
“Sondajul de opinie publică şi preferințele electorale în ajunul alegerilor parlamentare 28 noiembrie 2010” a fost lansat astăzi la Chişinău de Centrul Cercetări Interetnice din Republica Moldova, compania Poliproject Exhibitions şi Business Laboratory ICE.
Igor Pivovar, Preşedinte Centrul Cercetări Interetnice din Republica Moldova
“În ultimele două săptămâni alegătorilor le-au fost prezentate peste cinci sondaje d eopinie. Toate au venit cu cifre diferite deşi oamenilor le-au fost puse aceleaşi întrebări. Ni s-a creat impresia că sondajele de opinie au fost utilizate nu în calitate de măsurări a trendurilor din societate, dar mai mult în calitate de manipulare cu opinia publică. Din această cauză am decis să organizăm un sondaj propriu pentru a verifica exactitatea sondajelor anterioare”.
Arcadie Andronic, Director General Poliproject Exhibitions Ltd
„Deţinem o practică de organizare a cercetărilor în afaceri de circa 20 de ani. În această perioadă, anual executăm cel puţin 3-4 sondaje naţionale. Această practică este cea mai bună garanţie a corectitudinii şi experienţei noastre. Am acceptat să executăm acest lucru pentru că în ultimul timp prea des sunt prezentate date executate de companii afiliate unor partide politice”.
Mihail Antoncic, Director Business Laboratory ICE
“Acest sondaj este unul diferit de cele executate până acum şi nu numai pentru că a fost executat de companii cu o practică de evaluări în domeniul afacerilor, dar pentru ca a adus şi o serie de noi întrebări, care până în prezent nu au fost acoperite de nimeni”.
Experţii eu evitat să comenteze întrebările referitoare la afilierea directorului companiei IMAS, Doru Petruţ, premierului Vlad Filat, iar a lui Ion Jigău faţă de Partidul Democrat din Moldova.
La întrebarea “Cum Dvs. personal apreciați situația din țară?”, 43,7% au răspuns că “Totul e rău, avem nevoie de schimbări radical”, 26,9% - “Sunt probleme, dar ele vor fi rezolvate în timpul apropiat”, 16,9% - “Nu văd perspective de schimbare spre bine”, iar 5,3% că “Totul e bine, nu am îngrijorări deosebite”.
La întrebarea “După părerea Dvs., care idei sînt capabile să consolideze societatea? ”, la “Nivel înalt de trai” s-au referit 22,8%, la “Lege și ordine” - 20,0%, la “Încredere în ziua de mine” - 13,4%, la “Asigurare socială” - 11,1%, la “Stabilitate în societate” - 11,0%, la “Îmbunătățirea relațiilor cu Rusia”- 8,3%, iar la “Integrarea în UE” - 6,4%.
La întrebarea “Ce viitor a Republicii Moldova vă convine?”, 52,9% a răspuns “Stat independent”, 20,3% - “Unirea cu Rusia”, 19,3% - “Integrarea în UE”, iar 5,8% - “Unirea cu România”.
Rezultatele preferinţelor politice sunt următoarele:
În ce personalitate politică aveţi cea mai mare încredere?
V. Voronin 39,5%
M.Lupu 19,9%
V. Filat 15,8%
M.Ghimpu 7,3%
I.Dodon 5,9%
Z.Greceanii 2,4%
S.Urechean 1,9%
În ce personalitate politică nu aveţi încredere?
M.Ghimpu 44,9%
V. Voronin 22,5%
V. Filat 11,5%
S.Urechean 5,7%
M.Lupu 3,9%
D.Chirtoaca 2,8%
Y.Rosca 2,4%
Pe cine din persoanele enumerate le-aţi alege lider al ţării?
V. Voronin 26,1%
M.Lupu 17,9%
V. Filat 11,5%
M.Ghimpu 5,2%
I.Dodon 4,5%
Dacă alegerile parlamentare ar avea loc duminica viitoare, Dvs. aţi vota pentru?
PCRM 40,5%
PLDM 18,3%
PDM 17,1%
PL 9,3%
AMN 3,4%
PUM 2,8%
PPCD 2,1%
Veţi participa la alegerile anticipate?
DA 58,9%
Mai degrabă DA decît NU 17,2%
Îmi este greu să răspund 11,9%
Mai degrabă NU decît DA 5,2%
NU 6,8%
Compania care a efectuat sondajul a decis majorarea eşantionului de la 1200 de persoane până la 5100 de persoane pentru a putea oferi o exactitate maximă.