logo

Compania „Avia Invest” are datorii de peste 22 mln lei față de AAC


https://www.ipn.md/index.php/ro/compania-avia-invest-are-datorii-de-peste-22-mln-7966_1073336.html

Compania „Avia Invest”, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău, a înregistrat o datorie restantă față de Autoritatea Aeronautică Civilă de peste 22,3 milioane de lei. În aceste condiții, Autoritatea a solicitat, la data de 5 mai, intentarea dosarului de executare, informează instituția într-un comunicat de presă, transmite IPN.

Pentru a recupera toate datoriile pe care le are „Avia Invest”, au fost inițiate mai multe cauze civile în instanța de judecată, iar în consecință, pe 5 iulie 2019, între Autoritatea Aeronautică Civilă și „Avia Invest” a fost încheiat un contract de tranzacție. Prin acel contract, „Avia Invest” s-a obligat să restituie datoria față de AAC prin plăți lunare, conform unui grafic agreat de comun acord.

Pentru luna aprilie anul curent, „Avia Invest”, avea obligația să transfere în bugetul de stat, la contul trezorerial al ACC, tranșa în valoare de peste 11,158 milioane de lei. „Avia Invest” nu a achitat tranșa la data scadentă. Astfel, la 1 mai, suma datoriei restante, conform contractului de tranzacție, constituie 22,348 milioane de lei.

Potrivit AAC, în perioada 2017-2019 „Avia Invest”, compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, a acumulat o datorie de peste 118 milioane de lei față de Autoritatea Aeronautică Civilă. Datoria respectivă a fost formată în urma neachitării pe parcursul a 18 luni a plăților pentru „supravegherea și menținerea condițiilor de certificare a aerodromurilor”.

AAC menționează că aceste datorii au fost acumulate în perioada când Aeroportul Internațional Chișinău activa în condiții normale, cu un trafic de pasageri în creștere, iar sumele respective au fost colectate de către „Avia Invest”, de la pasageri, pentru a fi transferate la bugetul de stat, dar au fost utilizate în alte scopuri. Totodată, Autoritatea Aeronautică Civilă atestă restanțe și la plățile curente, pentru taxele de supraveghere, pentru lunile februarie și martie, în valoare de peste șase milioane lei.